TV műsor

Romániában 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az idei első öt hónapban

Külföld, 2019.07.04

Romániában a nyers adatok szerint 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az idei első öt hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a bővülés 7,1 százalék volt.

A nyers adatok szerinti növekedést főleg a nem élelmiszerek eladásának 10,1 százalékos növekedése eredményezte. Üzemanyagból is 6,6 százalékkal többet értékesítettek a vizsgált időszakban, míg az élelmiszerek értékesítése 4,7 százalékkal bővült.

Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 3,9 százalékkal nőtt a tavalyi év ötödik hónapjához képest, a szezonális és napárthatással kiigazított bővülés 3,7 százalék volt. Áprilishoz mérten 0,7 százalékos bővülést jegyeztek.

Az első négy hónaphoz képest lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése, hiszen a január-április közötti időszakban még 8,1 százalékos volt a bővülés. Mindazonáltal elemzők arra számítanak, hogy az idei román gazdasági növekedésnek továbbra is a belföldi fogyasztás lesz a fő hajtóereje. A román kormány 5,5 százalékos gazdasági növekedést remél az idén. Az első negyedévben 5 százalékkal nőtt a román GDP a tavalyi év azonos időszakához mérten.

Tavaly 5,4 százalékkal bővült a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez képest, miután 2017-ben 10 százalékkal, 2016-ban 13 százalékkal emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!