Romániában a fiatalok drogfogyasztása elleni fellépést ígértek a politikusok az iskolai tanévnyitón

Külföld, 2023.09.11

A román államfő nemzetbiztonsági ügynek nevezte a hétfői tanévnyitón mondott beszédében a fiatalok körében terjedő drogfogyasztást, a miniszterelnök pedig a jelenség visszaszorítását célzó törvénykezdeményezést ígért a bukaresti kormány részéről.

Klaus Iohannis államfő a bukaresti 162-es számú általános iskola tanévnyitó ünnepségén a társadalmat egyre inkább foglalkoztató riasztó jelenségnek nevezte a fiatalok drogfogyasztását, és bejelentette: napirendre tűzi a kérdést a nemzetbiztonsági testület, a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) legközelebbi ülésén.

"A drogfogyasztás hatásai, méretei, társadalmi következményei, főleg ami a zsenge korban és az iskolákban történő drogfogyasztást illeti, komoly kihívást jelentenek az egyéni biztonságra és a nemzetbiztonságra nézve" - idézte Iohannist az Agerpres hírügynökség.

Marcel Ciolacu kormányfő a bukaresti Anghel Saligny Középiskola tanévnyitóján ismételten cáfolta, hogy tömeges drogszűrést vezetnének be az iskolákban, de olyan törvényjavaslatot ígért a kormány részéről, amely lehetővé teszi, hogy a kiskorúakon szülői kérésre végzett drogteszt költségét az állam fedezze. A miniszterelnök azt a lehetőséget is felvetette, hogy ne engedjék 18 évesen járművezetői engedélyt szerezni az olyan fiatalokat, akiket 16 és 18 éves koruk között drogfogyasztáson érnek.

Korábban Ciolacu bejelentette, hogy pártja a tudatmódosító szerek befolyása alatt lévő, ittas vagy bedrogozott gépkocsivezetők elleni fellépés drasztikus szigorítását javasolja. A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyebek mellett azt javasolta, hogy tíz évre tiltsák el a járművezetéstől az olyan sofőröket, akiket tetten érnek aközben, hogy kábítószer vagy alkohol befolyása alatt vezetnek, illetve gépkocsijukat is kobozzák el.

A fiatalok drogfogyasztása körül azt követően bontakozott ki élénk társadalmi vita Romániában, hogy augusztus végén egy népszerű tengerparti üdülőhely közelében egy, kábítószer hatása alatt álló 19 éves fiatalember az út szélén közlekedő fiatalok egy csoportjába hajtott gépkocsijával, egy 20 éves lány és egy 21 éves fiatalember halálát, illetve két másik társuk sérülését okozva.

Korábban azok a hírek okoztak riadalmat, amelyek szerint rohamosan terjed a diákok körében a különböző tudatmódosító szerek fogyasztásának "divatja", és több olyan esetre derült fény, amikor a kiskorúak az iskolákban egymást között üzleteltek drogokkal.

Romániában a közoktatásban részt vevő mintegy 2,7 millió diák számára kezdődött meg hétfőn a 2023-2024-es tanév.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!