Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kiáll a Citu-kormány mellett

Külföld, 2021.06.14

A Nemzeti Liberális Párton (PNL) belüli választási kampány nem érinti a Florin Citu liberális miniszterelnök vezette bukaresti koalíciós kormány stabilitását, a PNL kiáll saját kormánya mellett, és testületileg elutasítja az ellenzék bizalmatlansági indítványait - közölte Ludovic Orban pártelnök hétfőn a PNL vezetőségi ülése után.

Mint mondta, a PNL egyhangúlag döntött a párt törvényhozóinak mozgósításáról és arról, hogy mind az európai beruházásokért felelős miniszter elmarasztalását célzó, a héten napirendre kerülő úgynevezett "egyszerű indítvány", mind a kormány egészének leváltását kezdeményező, jövő héten beterjesztendő bizalmatlansági indítvány esetében elutasítja az ellenzék kezdeményezéseit.

A pontosításnak a párton belüli feszültségek kölcsönöznek jelentőséget, Ludovic Orban pártelnök és a "Citu-tábor" hívei ugyanis kölcsönösen árulással vádolják egymást.

A párt végrehajtó bizottságának hétfői ülésen bukaresti médiaértesülések szerint Robert Sighiartau, a párt főtitkára azzal gyanúsította meg Orbant, hogy - Liviu Dragnea volt szociáldemokrata pártelnökhöz hasonlóan - saját kormányának megbuktatását fontolgatja a párton belüli hatalma megőrzése érdekében.

Másik kritikusa, Florin Roman, a PNL alelnöke a nyilvánosság előtt is bírálta Orbant. Szerinte "feláldozta" a párt érdekeit azért, hogy legalább a képviselőház elnöki tisztségét megszerezhesse magának, miután a koalíciós partner USR-PLUS szövetség nem egyezett bele, hogy ő maradjon a miniszterelnök.

Roman szerint Orban elárulta a - Románia fejlesztésével kampányoló - párt 1300 polgármesterét, amikor a tisztségek elosztásánál átengedte a koalíciós partnereknek a fejlesztési, az európai beruházásokért felelős és a közlekedési minisztérium vezetését.

A PNL újabb mandátumra pályázó elnöke szerint azonban az akkori tárgyalódelegáció - jelenleg Citut támogató tagjai - követtek el árulást tavaly decemberben, amikor "magára hagyták" a koalíciós tárgyalásokon. Orban szerint így is teljesítette azt a megbízatást, hogy a PNL-nek parlamenti súlyával arányos kormányzati jelenlétet "harcolt ki".

A személyeskedésig menő vádaskodások két hete éleződött ki a nagyobbik román kormánypártban, amikor Florin Citu miniszterelnök bejelentette: ő is megpályázza a PNL elnöki tisztségét.

A PNL szeptember 25-ére hívta össze tisztújító kongresszusát.

A tavalyi választásokon győztes, de ellenzékbe kényszerült Szociáldemokrata Párt (PSD) bejelentette, hogy jövő héten bizalmatlansági indítványt terjeszt be a jobbközép koalíciós kormány megbuktatása érdekében.

Az ellenzéknek 32 szavazat hiányzik a 465 tagú román parlamentben ahhoz, hogy leváltsa Florin Citu kormányát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!