Romániában a nettó átlagbér felét teszti ki az átlagos nyugdíj

Külföld, 2022.09.13

Romániában az országos nettó átlagbér 51,8 százalékát tette ki a második negyedévben az 1774 lejes (143 ezer forint) átlagos társadalombiztosítási öregségi nyugdíj - közölte kedden a statisztikai intézet (INS).

Az első negyedévben ugyanez az átlagos társadalombiztosítási öregségi járandóság még az átlagbér 54,4 százalékát tette ki, azóta 6,1 százalékot veszített váráslóértékéből.

A nyugállományba vonult mintegy négyszázezer katona, rendőr, titkosszolgálati ügynök és jogász járandóságát is beleszámolva a második negyedévben 1851 lej volt a romániai átlagnyugdíj értéke.

A 19 millió lakosú Romániában valamivel több mint ötmillió idős ember kap valamilyen nyugdíjat, míg a munkaszerződések száma 6 millió 250 ezerre tehető. Országos átlagban tehát tíz munkavállalóra nyolc nyugdíjas jut Romániában, ezen a téren azonban nagy regionális eltérések vannak: míg Bukarestben négy nyugdíjas jut egy munkavállalóra, a szomszédos Teleorman megyében tizenöt.

A legkisebb társadalombiztosítási öregségi nyugdíjakat az észak-kelet romániai Botosani megyében fizetik (1409 lej), a legnagyobbakat a dél-erdélyi Hunyad megyében (2354 lej).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!