Romániában a választások összevonásáról dönt a kormánykoalíció két pártja

Külföld, 2024.02.21

Romániában az idén esedékes választások összevonásáról készül dönteni a két kormánypárt, miután egy közvélemény-kutatás is visszaigazolta, hogy a románok többsége is támogatja a választási menetrend egyszerűsítését - jelentette be szerdán Mihai Tudose, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Rares Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető politikusa a koalíciós pártok egyeztetését követően.

A szociáldemokrata EP-képviselő szerint a - választások összevonásának módjáról régóta egyeztető, de annak módjáról mindeddig megegyezni képtelen - kormánypártok egy szociológiai felmérést rendeltek meg, hogy megtudják, mit szeretnének a választópolgárok ebben a kérdésben. Bár konkrétabb adatokra nem tért ki, Tudose szerint a románok 60 százaléka "helyeselné az összevonást".

A kormány székházában reggel tartott koalíciós egyeztetésen a két párt tárgyalóküldöttsége megállapodásra jutott egy voksolási menetrendről. Erről a javaslatról és a két párt esetleges további együttműködésének módjáról a két párt vezető testületeinek külön-külön kell döntenie szerda délután, a küszöbönálló megállapodásról szóló bejelentéssel pedig a két pártelnök, Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfő és Nicolae Ciuca liberális házelnök este fog a nyilvánosság elé állni - ígérte a PSD politikusa.

Rares Bogdan liberális EP-képviselő, a PNL első alelnöke megerősítette, hogy a két román kormánypárt nemcsak a választások összevonását tervezi, hanem a közös kormányzás folytatására készül, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben az ország stabilitása a legfontosabb.

Kedden Marcel Ciolacu miniszterelnök is jelezte, hogy a koalíciós egyeztetések tétje nem a tisztségek elosztása, hanem "a stabilitás biztosítása és a szélsőséges erők visszaszorítása", erre pedig szerinte "egy lehetséges megoldás" lehet a PNL és PSD programjának összehangolása, a két párt politikai vagy választási szövetségre lépése.

Romániában idén európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti és elnökválasztást is rendezni kell. A kormánypártok tervei szerint az ősszel esedékes önkormányzati voksolást június 9-én, az EP-választással egy időben tartanák, de arról is folytak egyeztetések, hogy az elnökválasztás első vagy második fordulóját a parlamenti voksolással vonják össze. Mindkét összevonástól a választási részvétel növekedését remélik, ami a nagy pártoknak kedvezne.

Bár a kisebb, ellenzéki pártok szerint a demokrácia "lábbal tiprását" jelentené, ha a játékszabályokat "menet közben", a voksolás előtt alig három hónappal módosítanák, Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint a nagyobb választási részvétel "nem kevesebb, hanem több demokráciát jelent".

A többi parlamenti párt által szélsőségesnek minősített Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) több ízben rendezett tüntetést a PSD és PNL székházaknál a választások összevonása ellen. Az összevonás tervét a rendszerellenes Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által két kisebb párttal közösen létrehozott Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) is bírálta, és úgy értékelte: a Romániát évtizedek óta vezető politikai osztályt csak hatalmának bebetonozása érdekli, és valójában nem a választásokat, hanem a két - különböző európai párcsaládban politizáló - román kormánypártot kéne végre "nyíltan összevonni".

A tavaly június óta ellenzékbe kényszerült, de a kormánykoalícióba visszatérni próbáló Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint nincs alkotmányjogi kifogása az EP- és az önkormányzati választások összevonása ellen, de arra figyelmeztetett, hogy kivitelezéséhez még törvénymódosításokra van szükség. Az RMDSZ korábban olyan törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amely lehetővé tenné, hogy az államelnök személyéről szóló, novemberben esedékes választást már korábban meg lehessen tartani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!