Romániában felmentették tisztségéből Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert

Külföld, 2021.04.14

A román miniszterelnök kérésére felmentette szerdán Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert Klaus Iohannis államfő, miután a tárca előző napon tudta nélkül módosította a települések vesztegzár alá helyezésének feltételeit.

Román médiaértesülések szerint az USR-PLUS pártszövetség nem ért egyet jelöltje, Vlad Voiculescu miniszter leváltásával, az intézkedés ezért súlyos válságba sodorhatja a bukaresti jobbközép kormánykoalíciót, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vesz.

Florin Citu kormányfő javaslata szerint a tisztség betöltéséig Dan Barna miniszterelnök-helyettes venné át az egészségügyi tárca irányítását.

A jobbközép koalíciós kormányt vezető liberális miniszterelnök közölte: az egészségügyi tárca rendeletét aláíró Adreea Moldovant leváltotta államtitkári tisztségéből.

A hírtelevízióik azt állítják, hogy a rendelet kiadásáról - amelynek alapján akár Bukarestet is vesztegzár alá kellene helyezni a közelgő ortodox húsvét idején - mind a járványügyi operatív törzset (CNSU) is elnöklő Florin Citu kormányfő, mind pedig a CNSU döntéseit a nyilvánosság felé kommunikáló Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár csak a hivatalos közlönyből értesült.

Az egészéségügyi miniszter felmentéséről szóló elnöki rendelet közzététele után Citu egy rövid sajtónyilatkozatban elmondta: az állami intézményekbe vetett bizalom védelmében döntött úgy, hogy váltásra van szükség a tárca élén. A kormányfő elismerte: a világjárvánnyal több mint egy éve folytatott küzdelem a végletekig próbára teszi az állami - különösen az egészségügyi - intézményrendszert és a gazdaságot is, de éppen ezért elengedhetetlen, hogy a válságban döntéseket hozó intézményrendszer a polgárok bizalmát élvezze.

Citu hozzátette: továbbra is hisz a választók döntése alapján létrejött kormánykoalícióban, amelyet a közös elvekért nem pedig egyes emberekért hoztak létre.

Voiculescu egészségügyi miniszter döntései és nyilatkozatai már többször okoztak vitát a nagyobbik koalíciós partnerrel, a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL).

Voiculescu március elején az oltáskampány "érzékeny" - a fegyveres testületekre is kiterjedő - adatainak közlésével keltett médiavihart, és váltotta ki a liberális koalíciós partnerek rosszallását. Az általa közzétett információkból egy tényfeltáró lap kimutatta, hogy Romániában több mint hétezren kaptak soron kívül koronavírus elleni oltást, köztük a nemzetbiztonsági és igazságszolgáltatási intézmények több mint ötszáz alkalmazottja.

Közben a PNL és a párt éléről államfővé választott Iohannis is Voiculescut tette felelőssé azért, hogy a koronavírus-járvány tavaszi, harmadik hulláma felkészületlenül találta az országot, és a Covid-kórházakban folyamatos helyhiány volt az intenzív terápiás osztályokon. Az intenzív terápiás ágyak számával kapcsolatban ráadásul a miniszterelnökkel is ellentmondásba keveredett: Citu vasárnap azt mondta, országszerte már csak hat szabad ágy van, Voiculescu viszont folyamatosan arról beszélt, hogy a kórházak jelentései szerint számuk meghaladja a százat.

Romániában közben egymást érik a tragédiák a Covid-kórházakban: hétfőn három beteg meghalt, amikor oxigénellátás nélkül maradt a bukaresti Victor Babes járványkórház udvarán mobil konténerben kialakított intenzív terápiás Covid-részleg. Januárban a bukaresti Matei Bals járványkórházban tűz ütött ki és négy beteg meghalt, tavaly novemberben pedig tíz páciens vesztette életét a moldvai Karácsonkőn (Piatra Neamt), amikor kigyulladt két intenzív terápiás kórterem.

Voiculescu "bűnlajstromát" tetézi a PNL szerint az is, hogy pénteken botrány lett a Covid-kórházzá nyilvánított, egyébként félig üres Foisor ortopédiai kórház kiürítéséből, mert az épület felszabadítását - a begipszelt, infúzióra kötött páciensek áthelyezését vagy hazaküldését - a járványügyi korlátozások ellen tüntető hangoskodók a csendőrökkel dulakodva próbálták megakadályozni.

A PNL-ben több tisztségviselő is a folyamatosan sajtóbotrányok főszereplőjévé váló Voiculescu leváltását szorgalmazta, de eddig Ludovic Orban PNL-elnök azt mondta: az USR-PLUS-os koalíciós kollégák kizárólagos felelőssége, ha meg akarják tartani tisztségében Voiculescut.

Kedden Kelemen Hunor RMDSZ-elnöke - az újabb, emberéleteket követelő kórháztragédiára utalva - úgy vélekedett: három hónap alatt az rossz állapotban lévő egészségügyi infrastruktúrával nem lehet csodákat tenni, de Voiculescunak a válságos helyzetekben "nagyobb empátiával" kellene kommunikálnia.

A szerdára meghirdetett bukaresti kormányülést elnapolták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!