Romániában figyelmeztető sztrájkot hirdettek szerdára a postások

Külföld, 2024.03.19

Romániában kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést tartanak szerdán 8 és 10 óra között a bérezésükkel elégedetlen és a lejárt kollektív munkaszerződés helyett új szerződést követelő postások - jelentette be kedden Mircea Bulacu, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) alelnöke.

A News.ro hírportál által idézett érdekképviseleti vezető szerint a román posta alkalmazottainak kétharmada minimálbérből él. A szakszervezet havi 400 lejes (32 ezer forint) nettó alapbéremelést és a "hűségpótlékok" 5-10 százalékos növelését követeli számukra.

Bulacu azt mondta, hogy amennyiben a posta vezérigazgatója nem kezd érdemi tárgyalásokat a postai alkalmazottak túlnyomó többségének érdekeit képviselő szakszervezeti szövetséggel, és nem találnak megoldást bérköveteléseikre, egy héten belül általános sztrájkot hirdetnek. Szerinte a posta megbénulása az ország lakosságának mintegy felére kiható következményekkel fog járni, tekintettel arra, hogy a postások kézbesítik több mint ötmillió nyugdíjas járandóságát, ők juttatják el a jogosultaknak a szociális segélyeket és a munkaügyi minisztérium által folyósított egyéb támogatásokat, valamint a posta viszi ki országszerte a címzetteknek a bírósági idézéseket.

Az állami tulajdonban lévő posta részvényeinek 93,52 százalékát a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium, 6,48 százalékát pedig a kárpótlási vagyonalap, a Fondul Proprietatea birtokolja.

A 23 ezer alkalmazottat foglalkoztató román posta a 19 millió lakosú országban mintegy 5500 fiókkal rendelkezik, a 2022-es évet pedig 1,46 milliárd lejes üzleti forgalom mellett 11,3 millió lejes nettó nyereséggel zárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!