Romániában Marcel Ciolacu PSD-elnököt választották a képviselőház elnökévé

Külföld, 2021.11.23

Romániában Marcel Ciolacut, a két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét választotta meg a képviselőház elnökévé kedden a közös kormányzásra készülő nagykoalíció.

A képviselőház elnöki tisztsége október elején üresedett meg, miután Ludovic Orban, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) frissen leváltott elnöke lemondott a házelnöki tisztségről is.

Ciolacut 217 szavazattal választották házelnökké, míg ellenjelöltje, Cristina Pruna, a korábbi jobbközép koalícióból kilépett és ezzel kormányválságot előidéző Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőjére 77 törvényhozó szavazott.

A PNL, a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta - a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvező - kétharmados nagykoalíció csütörtökön készül megszavazni az új kormányt, miután a PNL által jelölt Nicolae Ciuca miniszterelnök-jelölt hétfőn megkapta a kormányalakítási megbízást az államfőtől.

A koalíciós pártok megállapodtak arról, hogy a kétkamarás parlament szenátusi elnöki tisztségét Florin Citu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke fogja betölteni.

A korábbi kormányzat politikai megállapodása szerint a szenátus elnöki tisztsége az immár ellenzékbe vonult USR-nek jutott, Anca Dragu házelnök azonban nem volt hajlandó önként átengedni helyét. A 130 tagú szenátusban az új PSD-PNL-RMDSZ többség 82 jelen lévő szenátora ezért kedden felmentette tisztségéből Dragut.

A leváltott házelnök hatalmi visszaélésnek, "a többség zsarnokságának" nevezte az eljárást, és bejelentette, hogy alkotmányossági óvást emel ellene. Az USR szerint a házelnököt a teljes (2024-ig tartó) törvényhozási ciklusra választották meg, és csak kötelezettségszegés esetén lehetne felmenteni.

A kormánypártok arra hivatkoztak: a demokrácia velejárója, hogy a mindenkori többségnek joga van képviselőire bízni a parlament vezetését.

A szenátus keddi ülésén 82 szavazattal 25 ellenében Citut megválasztották a szenátus elnökének, a tisztségét azonban csak az új kormány beiktatása után veszi át, addig Alina Gorghiu liberális szenátor látja el ideiglenesen a szenátus elnöki tisztségét.

Romániában a tavalyi választások után összeállt jobbközép (PNL-USR-RMDSZ) koalíció azt követően bomlott fel, hogy Citu nyílt konfliktusba került az USR-vel, amely Citu leváltását követelte a liberálisoktól, majd miután ezt nem érte el, kilépett a kabinetből és - az ellenzéki szociáldemokraták bizalmatlansági indítványát megszavazva - megbuktatta a Citu vezette kormányt. A PNL "kompromisszumos megoldásként" eddigi legfőbb politikai ellenfelével lépett koalícióra, de Citut a PSD sem fogadta el a kormányfői poszton, miután két hónapja megbuktatta az általa vezetett kormányt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!