Romániában növelik a védelmi minisztérium állományának illetményét

Külföld, 2024.03.21

Romániában a védelmi minisztériumhoz (MAPN) tartozó állomány illetményének növeléséről és a külföldi küldetések előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos költségek fedezéséről fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány csütörtökön.

Mihai Constantin kormányszóvivő szerint a rendelettel a védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági intézmények állománya számára a zsold vagy alapfizetés 30 százalékáig terjedő illetményemelést biztosítanak. Ezzel egyidejűleg a 2018-as szinthez képest megduplázzák a külföldi hadgyakorlatokon, kiképzéseken és lövészeten részt vevő védelmi, nemzetbiztonsági és közrendvédelmi állomány kiküldetési pótlékát, valamint azokét is, akik Romániában szolgálati helyüktől 5 kilométernél nagyobb távolságra több mint 48 órán keresztül vesznek részt bármilyen küldetésben.

A rendelet megteremti az egységes jogszabályi keretet a védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági állomány azon tagjainak javadalmazására, akik különböző képzésekben, tanfolyamokon, illetve a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos képzésein vesznek részt.

Ugyanakkor mérlegelik annak a jogszabályi keretnek a megalkotását, amely lehetővé tenné a hivatásos katonák számára, hogy tanulmányi szabadságot vegyenek ki, illetve többletjavadalmazással kompenzálják számukra pihenőszabadáguk fel nem használt napjait - közölte a román kormányszóvivő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!