Romániában tíz százalékkal emelkedik októbertől a bruttó minimálbér

Külföld, 2023.09.28

Romániában tíz százalékkal, az eddigi 3000 lejről (237 ezer forint) 3300 lejre emelkedik októbertől a bruttó minimálbér a kormány csütörtökön elfogadott határozata alapján.

A kormányinfón elhangzott tájékoztatás szerint ez 1 millió 867 ezer (főleg szállításban, kereskedelemben, illetve kkv-knál dolgozó) alkalmazottat érint. Jelenleg mintegy másfél millió munkavállaló kap minimálbért Romániában, amelyből - az adók és járulékok visszatartása után - körülbelül 1900 lej (mintegy 150 ezer forint) nettót kap kézhez.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés elején bejelentette, hogy - bár a csütörtöki ülés napirendjén szerepelt - elhalasztják a döntést az építőipari, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari dolgozók minimálbérének megemeléséről, mivel kiderült, hogy a tervezett emelés nem tudja fedezni azt a nettó bérveszteséget, amelyet a kormány kedden parlament elé terjesztett deficitcsökkentő tervezetének hatályba lépése okoz majd ezekben az ágazatokban.

A kormányfő azt mondta: mindenképpen tartani akarja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy a nettó minimálbér senkinél sem csökkenhet a költségvetési korrekciók bevezetése nyomán, ezért a sürgősségi rendelet tervezetét az érintett szaktárcák módosítani fogják.

Az építőiparban, mezőgazdaságban vagy élelmiszeriparban ugyanis a jogszabály megszüntetné a bruttó bér tíz százalékát kitevő egészségbiztosítási járulék befizetése alóli mentességet. Adómentességük is csak az alacsonyabb jövedelmeknél marad meg: tízezer lej feletti bruttó bérek fölött nekik (és a most még szintén adómentességet élvező programózóknak is) fizetniük kell majd a tízszázalékos jövedelemadót.

A román média a pénzügyminiszter bejelentésére, illetve saját, bérszámfejtő szoftverekkel végzett számításaira alapozva arra a következtetésre jutott, hogy a minimálbér emelésével is a költségvetési hiányt próbálja csökkenteni a kormány, ugyanis a munkáltatókkal megfizetett 300 lejes béremelésnek szerintük csak egyharmadát kapja majd meg az érintett több mint másfélmillió alkalmazott, kétharmada pedig adók és járulékok formájában az államháztartáshoz kerül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!