Romániai kormányalakítás - A PNL Nicolae Ciuca védelmi minisztert jelöli kormányfőnek

Külföld, 2021.10.21

Nicolae Ciuca védelmi minisztert javasolja a kormányfői posztra a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a kormányalakítási tárgyalások csütörtökön kezdődő második fordulójában - jelentette a román média.

Klaus Iohannis államfő csütörtökre újabb konzultációkra hívta a pártokat, miután a kormányalakítással múlt héten megbízott Dacian Ciolos kabinetjének elfogadását szerdán a parlament elutasította.

Ciuca 54 éves tartalékos tábornagy, Románia volt vezérkari főnöke (2015-2019), pártonkívüliként kapott védelmi miniszteri megbízást a 2019 novemberében alakult, Ludovic Orban vezette kisebbségi PNL-kormányban, majd a tavalyi választásokon a PNL jelöltlistáján jutott be a bukaresti szenátusba.

Ciuca tavaly decemberben, Orban lemondását követően, a jobbközép koalíciós kormány beiktatásáig, két héten át ügyvivőként vezette a bukaresti liberális kormányt, majd a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult, Florin Citu liberális miniszterelnök vezette koalíciós kormányban ismét védelmi miniszterként tevékenykedett.

A román média a párt éléről államfővé választott Iohannis közbelépésének tulajdonítja a PNL irányváltását. Bár a PNL vezetői szerda este is még azt hangoztatták, hogy a PNL újonnan megválasztott elnökét, Florin Citut javasolják a kormányfői posztra, csütörtök reggel a párt végrehajtó testülete egy ötperces ülésen egyhangúlag megszavazta, hogy nem erőlteti tovább - az USR és a PSD által elfogadhatatlannak tartott, a parlamentben megbuktatott - Citu kormányfőjelöltségét, hanem az államfő bizalmi embereként ismert Ciucát jelöli a posztra.

Médiaértesülések szerint Citu háttérbe vonulása nem a jobbközép koalíció helyreállítása előtt akarja megnyitni az utat: Ciuca most egy PNL-RMDSZ kisebbségi kormány számára kérne bizalmat a parlamenttől, de nem az eddigi jobbközép koalíciót felrúgó USR, hanem a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező, 2019 óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatására számítva.

Dacian Ciolos csütörtökön leszögezte: az USR nem szavaz bizalmat egy nélküle alakult kisebbségi kormánynak, mert az - parlamenti többség híján - nem lesz képes megvalósítani a szükséges reformokat.

A csütörtöki kormányalakítási tárgyalások előtt Marcel Ciolacu, a PSD elnöke nem nyilatkozott arról: támogatnának-e a szociáldemokraták egy PNL-RMDSZ kisebbségi kormányt, de elemzők szerint nem valószínű, hogy a PSD továbbra is ragaszkodna az előrehozott választásokhoz, és bevállalná a bűnbak szerepét a politikai válság elnyújtásáért a jelenlegi katasztrofális járványhelyzetben.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az államfővel folytatott egyeztetés után azt mondta: megérti a liberálisok érveit, és tiszteli Ciuca kiváló katonai pályafutását, de elvi okok miatt fenntartásokkal viszonyul ahhoz, hogy egy katona vezessen egy politikai kormányt, ezt csak a rendkívüli helyzetre való tekintettel tudja elképzelni, nem hosszú távú megoldásként. Ha Ciuca valóban megkapja a megbízást, és ha megkeresik, az RMDSZ mindenesetre kész meghallgatni a miniszterelnök-jelölt ajánlatát egy általa vezetendő kabinet támogatásáról, az esetleges kormányzati részvételről később dönt a magyar szövetség.

A kormányalakítási egyeztetések csütörtökön kora délután érnek véget, ezt követően várhatón a román államfő bejelenti, kit bíz meg kormányalakítással.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!