Roszkoszmosz: 2025-26-ban indulhat újra orosz szonda a Holdra

Külföld, 2023.08.25

A Roszkozmosz mérlegeli annak lehetőségét, hogy a Luna-25 lezuhanása után 2025-2026-ban újabb kísérletet tegyen egy automata állomás sikeres landoltatására a Hold déli pólusán - közölte az orosz állami űrvállalat pénteken.

"A program folytatásának egyik opciójaként mérlegelni lehet a Hold déli pólusára történő leszállásra irányuló küldetés megismétlésének lehetőségét 2025-2026-ban" - állt a közleményben.

A Roszkozmosz vezérigazgatója, Jurij Boriszov pénteken munkamegbeszélést tartott a Luna-25 automata állomás vezető fejlesztőjénél, a Lavocskin Kutató- és Ipari Társaságnál. Boriszov azt mondta, hogy az orosz tervezők és tudósok "égnek a Hold-projekt folytatásának gondolatától".

A Luna-25 holdállomásnak a tervek szerint hétfőn kellett volna landolnia a Hold déli pólusánál, ám ehelyett a bolygó felszínébe csapódott. Boriszov később közölte, hogy a lezuhanás fő oka hajtóműhiba volt.

A Roszkoszmosz-vezér hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nem szabad megszakítania a holdprogramját és részt kell vennie a űrversenyben a technológiai szuverenitása fenntartása érdekében.

Boriszov augusztus 11-én még azt mondta, hogy a Luna-26-ot 2027-ben, a Luna-27-et 2028-ban, a Luna-28-at pedig 2030-ban vagy később tervezik elindítani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!