Rosznyefty-igazgató: az Egyesült Államok csak a 0,6 százalékát viseli a szankciók okozta veszteségeknek

Külföld, 2018.10.25

Az Egyesült Államok mindössze a 0,6 százalékát szenvedte el az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt elszenvedett nyugati veszteségeknek, azok 40 százaléka Németországra esett - jelentett ki Igor Szecsin, a Rosznyefty orosz állami olajvállalat igazgatótanácsának elnöke egy, az eurázsiai gazdasági együttműködésről Veronában megrendezett fórumon a TASZSZ hírügynökség csütörtöki jelentése szerint.

Szecsin hozzátette, hogy egyes szektorokban, például a pala-szénhidrogének bányászatában és a fegyverexport területén az amerikai gazdaság pragmatikus nyereségre tett szert a más államok ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedések hatására. A Rosznyefty vezetője "kincstári háborúként" jellemezte az Egyesült Államok szankciópolitikáját.

Szecsin szerint immár a világ olajkészleteinek egyötöde, olajkitermelésének pedig egyharmada esik egyoldalúan bevezetett korlátozások alá. Arra figyelmeztetett, hogy az OPEC szabad kapacitásainak mai szintje nem tudja pótolni az amerikai intézkedések miatt kiseső kitermelést. Rámutatott, hogy például a francia Total kivonulása az iráni projektekből, a Venezuela elleni amerikai szankciók, a Líbiában, Szíriában és a világ más régióiban tapasztalható instabilitás, valamint a pénzügyi korlátozások akadályozzák az új projektek beindítását.

A Rosznyefty-vezető meglátása szerint bármilyen negatív külső fejlemény a világban az olajár hirtelen emelkedéséhez és új világgazdasági kockázatokhoz vezethet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!