Rubljov Szentháromság-ikonjánál tartott liturgiát Kirill pátriárka Moszkva főszékesegyházában

Külföld, 2023.06.04

Oroszország leghíresebb ikonjánál, Andrej Rubljov Szentháromságánál tartott liturgiát vasárnap több száz hívő előtt Kirill orosz pátriárka, egy nappal azt követően, hogy a kegytárgyat a Tretyjakov Képtárból átszállították a Megváltó Krisztus Katedrálisba.

Az 15. századi ikont Vlagyimir Putyin elnök személyes utasítására, különleges üveg védőkapszulában helyezték el székesegyházban, az ortodox Szentháromság vasárnapja előestéjén. A döntés, hogy Rubljov Szentháromsága, amelyet az 1920-as évek óta őriztek Tretyjakovban, az egyház tulajdonába kerüljön, tiltakozást váltott ki muzeológusok körében. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a festmény túlságosan törékeny a szállításhoz és folyamatos gondozást igényel, hogy az állapota ne romoljon drasztikusan.

Kirill orosz pátriárka leváltott egy magas rangú papot, aki a kép gondozóinak pártjára kelt és azt tanácsolta, hogy az ikont továbbra is a Tretyjakov Képtárban őrizzék. Nem csitította a vitát az orosz ortodox egyházfő szombati kijelentése sem, amely szerint az ikon egy évig a székesegyházban marad, miközben a kulturális minisztérium és a galéria korábban egybehangzóan azt közölte, hogy a Szentháromságot, miután a hívők két hétig a székesegyházban tekinthetik meg, restaurátori műhelybe szállítják.

A Tretyjakov Képtár tavaly júliusában néhány napra kölcsönadta az ikont az orosz ortodox egyháznak, hogy "az orosz ortodox Rómában", Szergijev Poszad városban található Szentháromság-Szergij-kolostorban állítsák ki, ahol eredetileg is őrizték. A galéria később közölte, hogy visszaszolgáltatása után a szentképen 61 negatív elváltozást találtak.

A döntés bírálói az ikon átengedését politikai indíttatású, az orosz ortodox egyháznak az ukrajnai konfliktussal kapcsolatbani magatartását méltató gesztusnak tekintik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!