Saját nemzetközi popzenei versenyt indít Oroszország

Külföld, 2023.11.17

Intervízió néven saját nemzetközi popzenei versenyt indít Oroszország - jelentette be Olga Ljubimova orosz kulturális miniszter a IX. szentpétervári nemzetközi kulturális fórumon a hivatalos külföldi delegációk vezetőivel pénteken megtartott találkozóján.

"Az Oroszországi Föderáció a kultúrák sokszínűségének előmozdítása érdekében a többpólusú világban egyszerre két új együttműködési formátum elindítását kezdeményezi" - mondta Ljubimova, hozzátéve, hogy az Intervízió mellett egy független, nyílt eurázsiai filmfesztivál és filmdíj létrehozását is javasolják.

Konsztantyin Ernszt, a Pervij Kanal állami tévécsatorna vezérigazgatója kijelentette, hogy az Intervízión nem lesz politikai korlátozás és befolyásolás. "Ez egy szabad pódium, ahol minden ország bemutathatja populáris zenei mintáit" - fogalmazott.

Ernszt kifejtette, hogy elsősorban - a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő - BRICS-csoport tagjainak részvételére számítanak a versenyen, de minden más ország előtt nyitva lesz a lehetőség.

1977 és 1980 között már rendeztek - az Eurovíziós Dalfesztiválra válaszul - Intervíziós dalversenyt a sopoti könnyűzenei fesztivál alapjaira építve, a szocialista országok műsorszolgáltatóit tömörítő Intervízió égisze alatt. Az elmúlt másfél évtizedben többször is felmerült az ötlet, hogy újraélesztik a versenyt.

Oroszország 2022-ben és 2023-ban az ukrajnai háború miatt nem vehetett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, a szervezők visszaléptették attól tartva, hogy az orosz részvétel rontaná a verseny hírnevét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!