TV műsor

Sassoli: az EP továbbra is Navalnij azonnali szabadon bocsátását követeli

Külföld, 2021.04.21

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke mélységes aggodalmát fejezte ki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus egészsége és börtönkörülményei miatt.

Davis Sassoli, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szerdai vitanapján videóhívás keretében elmondott beszédében úgy fogalmazott: "egyesítenünk kell erőinket annak elérésére, hogy az orosz hatóságok mihamarabb biztosítsák Alekszej Navalnij számára a szükséges orvosi ellátást".

Az Európai Parlament továbbra is figyelemmel követi az ellenzéki politikus ügyét, azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli, és mindent megtesz ennek érdekében - mondta.

Sassoli aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa elcsatolt Krím-félszigeten. Oroszországnak mindent meg kell tennie a feszültség felszámolása érdekében, és vissza kell térnie nemzetközi kötelezettséginek betartásához - húzta alá.

A fehéroroszországi válsággal összefüggésben arról beszélt, hogy a nemzetközi közösség kötelessége támogatni a fehérorosz nép azon jogos követelését, hogy az ország vezetése hagyjon fel az emberi jogok folyamatos megsértésével. Az emberi jogok megsértése nem maradhat büntetlenül - tette hozzá.

Sassoli beszédében bírálta, hogy Törökország március 20-án kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből.

"Törökország lépése azt mutatja, hogy az emberi jogok és a demokratikus elvek tiszteletben tartása csorbulásának vagyunk tanúi"- fogalmazott.

Kiemelte, hogy az elmúlt év során a koronavírus-járvány aránytalanul nagy nyomást helyezett a nőkre, megsokszorozódott az ellenük elkövetett erőszak. Törökország döntése csapást jelent a nők jogai téren eddig elért haladásra - mondta. Az Európai Parlament mindent megtesz annak érdekében, hogy Törökország visszatérjen az egyezményhez, illetve arra szólítja fel az Európai Unió valamennyi tagállamát, hogy mihamarabb ratifikálja az isztambuli egyezményt - tette hozzá.

Az EP elnöke kérdésre válaszolva kijelentette: az uniós parlament minden alkalmat megragad a nemzeti kisebbségek védelme elveinek megerősítésére.

"Reflektorfényben kell tartanunk azokat a nehézségeket, amelyekkel polgáraink szembesülnek a kisebbségi kérdést illetően" -- tette hozzá David Sassoli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!