Sílövő-vb - Johannes Thingnes Bö történelmet írhat - ELŐZETES

Külföld, 2024.02.06

A férfiaknál egyértelműen norvég dominancia, míg a nőknél sokkal nyíltabb küzdelem várható a csehországi Nove Mestóban szerdán rajtoló sílövő-világbajnokságon, amelyen nem lesz magyar induló.

A férfiaknál a világkupa pontversenyének első hat helyén a skandináv ország képviselői állnak. Az eddigi 14 egyéni vk-viadalból kilencet megnyertek, ráadásul december 3-a óta csupán a német Benedikt Doll tudott két sprintfutamon győzni a norvégokon kívül. Hatszor fordult elő, hogy a dobogó mindhárom fokán csak norvég biatlonos állt, nyolcszor pedig az első két hely volt az övék. Ennek megfelelően váltóban négyből négy az északi ország mérlege.

A csehországi esemény legfőbb érdekessége azonban nem a norvégok várható egyeduralma, hanem konkrétan Johannes Thingnes Bö szereplése, ugyanis a világkupa éllovasa négy arannyal megelőzné a sportág történetének legeredményesebb versenyzőjét, a 20-szoros világbajnok Ole Einar Björndalent. A 30 éves sílövőnek erre minden esélye megvan, tekintve, hogy tavaly öt aranyéremmel zárt az oberhofi vb-n, így már 17 vb-címnél tart. Az egyéni diadalokat tekintve nehezebb dolga lesz az ötszörös olimpiai bajnoknak, hogy utolérje 11 arannyal listavezető honfitársát az örökrangsor élén, ugyanis ahhoz mind a négy számban győznie kellene, amire még nem volt példa a sportág történetében.

A nőknél sokkal kiegyensúlyozottabb futamokra van kilátás, ugyanis a szezon eddigi 14 egyéni vk-futamgyőzelmén öt nemzet hét biatlonosa osztozott. A francia Justine Braisaz-Bouchet tudott négyszer diadalmaskodni, míg két sikerrel büszkélkedhet két honfitársa, Lou Jeanmonnot és Julia Simon, továbbá az olasz Lisa Vittozzi és a világkupában élen álló norvég Ingrid Landmark Tandrevold. Ennek megfelelően váltóban is szoros küzdelemre van kilátás, mivel a négy eddigi vk-versenyen a franciák és a norvégok osztoztak meg igazságosan, de nincs olyan négyes, amely minden alkalommal dobogós lett volna.

A magyar színeket ezúttal egyetlen versenyző sem képviseli.

Szőcs Emőke szövetségi kapitány az MTI-nek arról számolt be, hogy az utóbbi években egyrészt nagyon megszigorodtak a vb-indulás feltételei, másrészt Gyallai Soma, Panyik Dávid visszavonult, a sífutó Büki Ádám a gyengébb lövészete miatt nem szerepel már biatlonban, míg Pónya Sára sérülés és műtét után próbál visszatérni.

Nove Mesto 2013 után másodszor rendez vb-t.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!