Spanyolországban májusban jelentősen csökkent a munkanélküliség

Külföld, 2021.06.02

Spanyolországban májusban 3,3 százalékkal, mintegy 129 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, amely 1996 óta a legnagyobb mértékű csökkenés havi összevetésben - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium szerdán.

A tárca tájékoztatása szerint éves viszonylatban 2 százalékkal, több mint 76 ezerrel mérséklődött a munkanélküliek száma.

A kiemelkedő eredményt a koronavírus-járvány mérséklődésével, az oltási kampány haladásával, a korlátozások enyhítésével indokolták, melyek mind hozzájárultak a gazdasági aktivitás fokozódásához.

A munkaügyi központok adatai alapján készült havi jelentés szerint a nyilvántartott munkanélküliek száma 3,78 millió volt az év ötödik hónapjában.

A munkanélküliség mérséklődése minden ágazatot érintett, de leginkább a szolgáltatói szektort. Területi bontásban nézve minden tartományban csökkentek a számok, a legnagyobb mértékben Andalúziában.

Májusban a foglalkoztatottak száma 212 ezerrel emelkedett, és összességében meghaladta a 19,2 milliót - derült ki az összefoglalóból.

A spanyol kormány a tavalyi 16,1 százalék után idén 15,2 százalékos munkanélküliségi rátával számol. Korábbi, 16,9 százalékos előrejelzését április elején javította.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!