Spanyolországban mintegy 0,7 százalékkal nőtt a munkanélküliség novemberben

Külföld, 2020.12.02

Spanyolországban mintegy 0,7 százalékkal, több mint 25 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma novemberben az előző hónaphoz képest - közölte a munkaügyi tárca szerdán Madridban.

A munkaügyi központok adatai alapján készült összesítés szerint több mint 3,8 millió munkanélküli szerepelt a nyilvántartásban az év tizenegyedik hónapjában, mintegy 20 százalékkal, 650 ezerrel többen mint tavaly novemberben.

A legtöbb új munkanélkülit a szolgáltatószektorból regisztrálták, területi bontásban pedig az észak-spanyolországi Galiciában emelkedett legnagyobb mértékben a számuk.

A dél-európai országban március óta mindössze júliusban és szeptemberben csökkent a munkanélküliség.

A szaktárca közölte: novemberben 0,2 százalékkal, mintegy 32 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma októberhez viszonyítva, ezzel meghaladva a 19 milliót. 2019 novemberéhez képest azonban csaknem 355 ezerrel kevesebben dolgoznak.

A munkanélküliségi rátát a tavalyi 13,8 százalék után az idén 17,1 százalékra becsüli a spanyol kormány. Várakozásai szerint 2021-ben 16,9 százalékra mérséklődhet, de az Európai Unió helyreállítási alapjából remélt segítség felhasználásával akár 16,3 százalék is lehet.

Spanyolországban azután ugrott meg a munkanélküliség, hogy a koronavírus-járvány miatt március második felében bevezették a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot. Számos termelőágazat ideiglenesen leállt, három hónapra bezártak a vendéglátóhelyek, a szállodák és az üzletek többsége is.

A korlátozó intézkedések feloldása után azonban a járványhelyzet miatt elmaradt a remélt fellendülés olyan kulcsfontosságú ágazatokban mint például az idegenforgalom, a fertőzések második hulláma miatt pedig október 25-e óta ismét szükségállapot van érvényben az országban, minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése és hatnál többen nem gyűlhetnek össze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!