Spanyolországban őrizetbe vették Clara Ponsatít, az öt év után Belgiumból hazatérő katalán függetlenségpárti EP-képviselőt

Külföld, 2023.03.28

A spanyol hatóságok őrizetbe vették Clara Ponsatí katalán függetlenségpárti európai parlamenti (EP) képviselőt kedden Barcelonában, aki öt év után tért vissza Spanyolországba, ahol letartóztatási parancs volt ellene érvényben.

Elfogása előtt Ponsatí sajtótájékoztatón elmondta: azután döntött visszatéréséről, hogy 2022 végén a spanyol törvényhozás módosította az ibériai ország büntető törvénykönyvét, és megszüntette az egyetlen olyan bűncselekményt, amely börtönnel fenyegette volna. Várható őrizetbe vételét jogellenesnek nevezte EP-képviselői mentelmi jogára hivatkozva.

A szeparatista politikus, aki a regionális katalán kormány egykori oktatási miniszter volt, 2017 októberében hagyta el hazáját Carles Puigdemont katalán elnökkel és három másik kormánytaggal együtt az alkotmányellenesen megtartott elszakadási népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat egyoldalú elfogadását követően.

Távollétében a spanyol legfelsőbb bíróság vádat emelt ellene engedetlenség és zendülés bűncselekménye miatt.

A bíróság 2019 októberében Puigdemont kormányának hét, Spanyolországban maradt tagját és két katalán civil politikai szervezet vezetőjét börtönbüntetésre ítélte. A spanyol kormány 2021 júniusában részleges kegyelemben részesítette és szabadon engedte őket.

Az EP a spanyol hatóságok kérésére két évvel ezelőtt felfüggesztette Clara Ponsatí, valamint Carles Puigdemont és Toni Comín katalán EP-képviselők mentelmi jogát. A döntés elleni fellebbezésüket az Európai Unió Bírósága elutasította. Tavaly májusban azonban a jogi testület felfüggesztette a határozat végrehajtását, és ezzel ideiglenes jelleggel visszaállította az EP-képviselők mentelmi jogát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!