Súlyos ítéleteket szabtak ki Moszkvában az "argentin kokainügyben"

Külföld, 2022.01.20

Súlyos, 13-18 év közötti szabadságvesztésre ítélte csütörtökön egy moszkvai bíróság az "argentin kokainügy" négy vádlottját, akik a Buenos Aires-i orosz nagykövetség iskola- és lakóépületének igénybevételével csempésztek csaknem négy mázsa kokaint Argentínából Oroszországba.

Andrej Kovalcsuk üzletember 18 évi fegyházat és 1,8 millió rubel (mintegy 7,4 millió forint) bírságot, Ali Abjanov, a külképviselet gazdasági vezetője 17, Viktor Kalmikov 16, Istimir Hudzsamov pedig 13 évi szabadságvesztést kapott, kábítószer-csempészés és -kereskedelem címén. Az elítéltek bűnösségüket nem ismerték el és közölték, hogy fellebbezni fognak.

A hivatalos verzió szerint 2017 decemberében Moszkvában nemzetközi akció keretében őrizetbe vettek három orosz állampolgárt. A férfiak - Hudzsamov, Kalmikov és Abjanov - éppen átvettek egy szállítmányt, amelyben tudomásuk szerint Argentínából érkezett kokain volt. A kábítószert azonban, amelyet korábban a Buenos Aires-i orosz nagykövetségen felfedeztek, ártalmatlan anyagra cserélték le. Az akció során több mint 362 kilogramm kokaint foglaltak le.

A kábítószer-csempészés szervezője, Kovalcsuk ellen nemzetközi körözést adtak ki, amelynek alapján 2018 márciusában Berlinben őrizetbe vették, majd július végén az orosz főügyészség kérésére kiadták Moszkvának.

Az esküdtszék tavaly december 13-án az esküdtszék mind a négy vádlottat bűnösnek találta, ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy mindannyiuknál mérlegelendők az enyhítő körülmények, aminek köszönhetően elkerülték a kábítószer-csempészésért kiszabható életfogytiglani börtönbüntetést.

Kovalcsuk azzal védekezett, hogy az argentin rendőrség által az amerikai különleges szolgálatok bevonásával szervezett provokáció áldozata lett, amelynek célja az orosz diplomáciai képviselet lejáratása volt. Ragaszkodott ahhoz, hogy az argentínai orosz nagykövetség iskolájában talált, kokaint tartalmazó bőröndökben eredetileg kávé, alkohol, valamint ajándékok és személyes tárgyak voltak.

Az orosz média szerint Kovalcsuk kapcsolatban állt biztonsági szolgálatokkal.

Az orosz külügyminisztérium korábban valótlannak minősítette azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint a kábítószert diplomáciai csatornákon keresztül próbálták meg Oroszországba eljuttatni.

Az argentin hatóságok 2018-ban őrizetbe vették Alexander Chikalo orosz-argentin kettős állampolgárt, aki a gyanú szerint a logisztikáért volt felelős és Ivan Blizniouk rendőrt, akinek feladata annak biztosítása volt, hogy a kábítószer átjusson az argentin vámon. A drogfogás oroszországi "utcai értéke" az argentin hatóságok szerint 61 millió dollár volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!