Szakértő: a NATO-szövetségesek ellenzik a Nyitott Égbolt felmondását

Külföld, 2020.05.22

Az Egyesült Államok NATO-szövetségesei ellenzik a Nyitott Égbolt szerződés felmondását, illetve azt, hogy az Egyesült Államok kilépjen az egyezményből - közölte Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Mindez azt jelenti, hogy a "meccs nincs lejátszva", vagyis Németország és Franciaország közvetíthet az Egyesült Államok és Oroszország között az Egyesült Államok kilépésének megakadályozása érdekében - vélekedett.

Az Egyesült Államok számára azért is előnytelen volna a kilépés, mert miközben gépeik nem repülhetnének Oroszország felett, az orosz gépek Európában fényképezhetnék az amerikai katonai bázisokat - tette hozzá.

Emlékezetett: Donald Trump amerikai elnök azt követően jelentette be a kilépés szándékát, hogy az oroszok túlléptek az egyezmény keretein.

Például megtiltották a Kalinyingrád feletti, illetve a georgiai határ térségében és a nagy hadgyakorlatok idejére eső repüléseket. Eközben pedig érzékeny célpontok, nukleáris telepek és rakétabázisok fölé repültek Amerikában - ismertette a szakértő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!