Szaúdi fegyvereladások miatt perelnek egy belga fegyvergyártó céget jogvédő szervezetek

Külföld, 2022.06.22

Több belgiumi jogvédő és humanitárius szervezet a The Brussels Times hírportál szerdai jelentése szerint pert készül indítani egy belga fegyvergyártó céggel, az FN Herstallal szemben, mert a vállalat 2015 és 2020 között fegyvereket szállított Szaúd-Arábiának.

A Bellingcat oknyomozó hírportál 2019-es vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy a belga gyártmányú FN F2000 típusú automata fegyvereket, nemcsak a szaúdi határőrség csapatai használták, hanem jemeni polgárháborúba beavatkozó szaúdi katonai erők is.

Mivel a konfliktus során számos háborús bűncselekményről érkezett bejelentés, a legtöbb európai ország beszüntette a Szaúd-Arábiába irányuló fegyverexportot. Ennek ellenére a vallon kormány továbbra is fegyvereket adott el kétes hírű szaúdi nemzetközi szervezeteknek. A pert indító szervezetek úgy vélik, hogy az FN Herstal szállítmányaihoz vitatott engedélyek kapcsolódnak, és így a vállalat bűnrészessé válhat a térségben elkövetett háborús bűncselekményekben.

A The Brussels Times szerint az FN Herstal nem az egyetlen vállalat, amely az elmúlt években fegyverbotrányokba keveredett.

Annak ellenére, hogy a vallon kormány felfüggesztette az engedélyét, a belga páncélozott járműveket is gyártó Cockerill-Sambre acélipari vállalat 136 LAV-700 típusú lövegtornyot szállított Szaúd-Arábiának Kanadán keresztül 2019-2020 között. A vállalat a kritikákat "feddhetetlensége elleni ismételt támadásoknak" minősítette. A szintén vallóniai székhelyű New Lachausée gépgyártó vállalatról ugyancsak kiderült, hogy 2020-2021-ben lőszergyártásra vonatkozó ajánlatokat tett a nemzetközi szankciók hatálya alá tartozó orosz vállalatoknak. A vállalat 20 százalékban a vallon régió tulajdonában van.

A belga államtanács korábban legalább három alkalommal felfüggesztette a regionális kormány Szaúd-Arábiába irányuló fegyverexportját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!