Százmilliárdos nagyságrendű beruházásokat jelentett be Kína a kisebbségek lakta régiókban

Külföld, 2016.03.05

Kína északnyugati részében, Hszincsiang-Ujgur autonóm területen idén több mint 110 milliárd jüant (4730 milliárd forint) fordítanak a foglalkoztatás növelését, a lakásépítéseket, az agrárgazdálkodást, a szegénység felszámolását célzó mintegy 100 beruházásra - jelentette a Hszinhua állami hírügynökség szombaton.

A ritkán lakott és Kína elmaradott területei közé sorolt Hszincsiangban - amelynek őslakosai a muszlim nemzetiségű kisebbséghez tartozó ujgurok - csaknem 10 ezer falu egyenként 500 ezer jüant (21,5 millió forint) kap, hogy javítsa az állampolgárok életkörülményeit. További 600 millió jüannal (25,8 milliárd forint) 1200 település szegényeinek a támogatása a központi kormány célja. Háromszázezer vidéki pásztornak pedig 24 milliárd jüanból (1033 milliárd forint) kívánnak lakást építeni.

Ugyancsak szombati jelentések szerint Tibet új vasútvonalat kap, amely összeköti majd a szomszédos Szecsuan tartomány székvárosával, Csengtuval. Ha a beruházás megvalósul, Csengtu és Lhásza között 15 óra lesz a vasúti menetidő.

A Tibetet a "külvilággal" (Csinghajjal) összekötő első vasútvonalat 2006-ban adták át. A tibeti fennsíkon húzódó pálya helyenként a tengerszint feletti 5 ezer méteres magasságban vezet.

A helyiek bíznak benne, hogy az összeköttetés révén nőhet a turizmus a térségben - áll a hírügynökségi jelentésben. Tibetet tavaly rekordszámú, 20 millió turista kereste fel, aminek köszönhetően a régió 28 milliárd jüan (1206 milliárd forint) bevételre tett szert. Lhászában a turizmusból származó bevételek az elmúlt 5 évben megháromszorozódtak, és 2015-ben megközelítették a 15,5 milliárd jüant (666,5 milliárd forint).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!