Szélsőségesség vádjával elítélték a parlamenti Mi Szlovákiánk-Néppárt elnökét

Külföld, 2020.10.12

Négy év és négy hónapos szabadságvesztésre ítélte a bazini Specializált Büntetőbíróság Marian Kotlebát, a radikális jobboldali Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) elnökét, a párt parlamenti képviselőjét az emberi és szabadságjogok elnyomására uszító mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt - közölték hétfőn este Pozsonyban.

Az ítélet még nem jogerős. Ha jogerőre emelkedik, Kotleba elveszíti képviselői mandátumát.

Marian Kotleba a bíróság előtt elmondott beszédében a vádat alaptalannak és koncepciósnak minősítette. A perben azzal vádolták, hogy 2017-ben egy besztercebányai középiskolában mintegy négyszáz vendég előtt három családnak egyenként 1488 euró értékű csekket ajándékozott. A bíróság szerint a 14 és a 88 számoknak szélsőséges jelentésük van, kapcsolatban vannak a nácizmussal.

"A hatályos jogszabályokban sehol sincs megírva, hogy bűncselekményt követ el, aki egy bizonyos pénzösszeget ajándékozik családoknak" - védekezett a pártelnök.

Az említett csekkeket Kotleba március 14-én, a második világháború alatti fasiszta szlovák állam megalakulása évfordulóján adta át az érintetteknek. Kotleba és pártja nyíltan vállalja a náci Németországgal szorosan együttműködő háborús szlovák állam örökségét.

"A vádat és az ellenem folyó eljárást koncepciósnak tartom. A bizonyítékokat szelektív módon válogatták ki" - szögezte le Kotleba. Hozzátette: az adománnyal csak a szegényebb családokat akarta támogatni. Marian Kotleba az esemény idején Besztercebánya megye elöljárója volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!