Szentkirályi Alexandra: A magyar kormány elkötelezett a magyar családok támogatása mellett

Külföld, 2023.06.09

A család a jövőnk záloga, és aki a családokba fektet, az a jövőbe fektet, az a jövőt építi - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Királyházán, ahol felavatta a P. Frangepán Katalin gimnázium intézményhálózatának legújabb óvodáját, amely a Kárpát-medencei óvodafejlesztő program keretében valósult meg.

Szentkirályi Alexandra az átadóünnepségen aláhúzta, hogy "egy óvoda átadásánál aligha jelezhetné bármi is jobban azt, ahogy mi gondolkodunk arról, mi a helyes út, mi a feladatunk". A magyar kormány elkötelezett a család, mint a társadalom, a nemzet legfontosabb alapegysége mellett.

A család a jövő záloga, és "aki a családokba fektet, az a jövőbe fektet, az a jövőt építi" - fogalmazott. A kormány elkötelezett a családok, a magyar családok támogatása mellett az anyaországban és a határon túl is.

Az oktatási-nevelési intézmények hálózata "garanciát jelent arra, hogy meg tudnak maradni a gyerekek magyarnak, meg tud maradni a magyar kultúra", magyar nyelvi közegben tudják a szülők biztonságban gyerekeiket. A háborús időkben szimbolikus jelentőségűek az ilyen átadások. "Óvodák, iskolák falait húzzuk föl, nem pedig emberek közé húzunk föl falakat" - mondta Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő kiemelte: a háború elől menekülő ukránok továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására. Folyamatos a humanitárius segítségnyújtás, és amíg baj van, addig természetesen a segítség is fennáll - mondta, aláhúzva, hogy a magyar kormány a mielőbbi tűzszünetben és békében érdekelt, mert csak így lehet az emberi életeket megmenteni, csak így hozható vissza Kárpátaljára az a pezsgő élet, ami a háború előtt jellemző volt.

Az óvoda az egykori parókia épületében működik, amely körülbelül 25 millió forintos magyar állami támogatással teljes külső és belső felújításon esett át.

A gazdag magyar történelmi múlttal rendelkező Királyházán több mint száz éve megszűnt intézményes magyar oktatás újjáéledésének csírája a most átadott óvoda, ahol szeptember elsején 18 gyereket fogadnak - mondta el az avatóünnepségen Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke.

Szentkirályi Alexanda kárpátaljai látogatásának első napján Beregszászon meglátogatta a magyar népi hagyományokat és művészetet ápoló Tulipán Tanodát, és felkereste a Máltai Szeretetszolgálat járási szervezetét is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!