Szerb elnök: a térség energiabiztonságáról tárgyaltunk magyar és arab partnereinkkel

Külföld, 2023.09.29

A térség stratégiai energiabiztonságát garantáló kérdésekről tárgyalt a magyar, a szerb és az egyesült arab emírségekbeli küldöttség pénteken Belgrádban, ahol a találkozót követően Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök elmondta: az élelmiszeriparról, az állattenyésztésről és a munkaerő mozgásáról is beszélt partnereivel.

Orbán Viktor Szerbiában Az Orbán Viktor miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón a szerb államfő kiemelte: megállapodtak abban, hogy Magyarország és Szerbia közös megoldásokat igyekszik találni termékei exportja és importja számára, hiszen egyik országnak sincs kikötője, valamint az energiabiztonság kezelésére.

Tárgyaltak arról is, hogy közös vállalatot hoznának létre a marha- és juhtenyésztésre, mert mindkét országban csökken az állomány. Szintén közös vállalatot hoznának létre a gáz- és olajszállítás, valamint az energiainfrastruktúra fejlesztésére. Ez különösen Szerbiában fontos, ahol csak egy olaj- és egy gázvezeték van - húzta alá.

Aleksandar Vucic közölte: tárgyalópartnereit tájékoztatta a térségben folyó eseményekről is. A szerb elnök nem részletezte, mire gondolt, de feltételezhetően a fel-fellángoló szerb-koszovói ellentétekre utalt.

Mint mondta, fontos volt tájékoztatni a külföldi vendégeket Szerbia európai uniós integrációjáról. Rámutatott: Szerbia olyan befektetési környezetet igyekszik kialakítani, amely több arab és magyar beruházást vonzana, míg Magyarország több szerb beruházást vár.
(MTI)

Címkék

Orbán Viktor Alexander Vucic Belgrád Energiabiztonság

Galériánk

Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!