Szerb elnök: Belgrád számára fontos a Törökországgal fenntartott kapcsolat

Külföld, 2023.08.18

Fontos, hogy fenntartsuk, sőt tovább javítsuk a kapcsolatot Törökországgal - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök pénteken a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) reggeli műsorában.

Mint mondta: Törökország a térségben nagyhatalomnak számít, és a budapesti kétoldalú találkozó Recep Tayyip Erdogan elnökkel várhatóan a kapcsolatok további javulásához vezet majd. Hozzátette: jelenleg korrekt és tisztességes a viszony a két ország között, de azzal, hogy Törökország Koszovót harci járművekkel támogatta, némileg romlott ez a kapcsolat. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a török elnök hamarosan Szerbiába is ellátogat.

Aleksandar Vucic a hét végén utazik Budapestre, ahol Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik. Az utazás előtt rámutatott: Magyarország őszinte partnere Szerbiának, Belgrád mindig számíthat Budapest támogatására. Emlékeztett arra, hogy a tavalyi téli időszakban Szerbia magyarországi tározókban tárolhatott gázt, ami nagy segítség volt az energiabiztonság területén, és erre az idén is lehetőség van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!