Szerb kormányfőhelyettes: az új kormány fog dönteni az Oroszország elleni szankciókról

Külföld, 2022.10.11

A kormányüléseken eddig nem volt vita az Oroszország ellen esetlegesen bevezetendő szankciókról, vélhetően ebben a kérdésben már az új kormány hoz döntést - hangsúlyozta Zorana Mihajlovic szerb miniszterelnök-helyettes az Euronews szerbiai irodájának nyilatkozva.

Az új kormánynak a szerb alkotmány előírásai szerint október 30-ig kell megalakulnia, ha ez addig nem történne meg, előrehozott választásokat kell tartani.

A politikus, aki a nyugat-balkáni ország energiaügyi minisztere is, közölte: egyetért azzal, hogy Szerbiának el kell döntenie, hogy az Európai Unióhoz akar tartozni vagy sem, és ha igen, akkor ehhez mérten tiszteletben kell tartania az európai alapelveket, és össze kell hangolnia a politikáját az unióéval, "harmadik lehetőség nincs".

Mint mondta: az Oroszország elleni szankciók bevezetésének kérdésében nem nagyon kellene mérlegelni a helyzetet. "Szerintem határozottabban kellene elhatárolódnunk. Sokan dühösek lesznek, amikor ezt mondom, de nekem semmi kétségem nincs Szerbia álláspontját illetően. Ha megnézzük a térképet, Szerbia Európában van. Szerbiának Európában van a helye. Hivatalosan vagy nem hivatalosan, közvetlenül vagy közvetve, de Szerbia kimondta, hogy az európai integráció felé haladunk. Ezzel összefüggésben a politikánkat is össze kell hangolni az unióéval" - részletezte a miniszterelnök-helyettes.

Rámutatott: külön kell választani Vlagyimir Putyint és az orosz népet. "Senki nem állítja azt, hogy felhagyunk Tolsztoj olvasásával, vagy hogy nem lesznek továbbra is barátaink Oroszországban, másrészről viszont az a politika, ami gyakorlatilag hódító háborúhoz vezetett, az olyan, amelyet nem lehet támogatni" - szögezte le.

Zorana Mihajlovic arról is beszélt, hogy a geopolitikai helyzet folyamatosan változik, és már most más, mint 5-10-20 évvel ezelőtt volt, ezért Szerbiának meg kell találnia a helyét ebben az új világban.

A térségbeli országok közül Szerbia az egyetlen, amely nem csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz egyrészt azért, mert kulturális, történelmi és vallási kapcsolat köti Moszkvához, másrészt pedig azért, mert teljes mértékben az orosz gáztól függ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!