TV műsor

Szerb miniszter: a szerbiai lakosság több mint fele támogatja az ország uniós csatlakozását

Külföld, 2018.08.27

A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint a szerbiai lakosság 55 százaléka támogatja az ország uniós csatlakozását, ami három százalékkal több, mint egy évvel korábban volt - közölte hétfőn Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter.

A lakosság 21 százaléka elutasítja az EU-tagságot.

A tárca hathavonta készít felmérést a lakosság körében Szerbia EU-csatlakozásáról.

Joksimovic szerint a jelenlegi eredmény nagyon fontos változás, hisz két évvel ezelőtt ez a szám még 42 és 47 százalék között mozgott.

Az állampolgárok az EU-csatlakozás legnagyobb előnyét a fiatalok jobb jövőbeli kilátásaiban, a munkahelyteremtésben és az unión belüli szabad mozgásban látják.

A miniszter emlékeztetett, hogy egy idei februári döntés szerint Szerbia évente 200 millió euró vissza nem térítendő támogatást kap az uniós előcsatlakozási alapokból határ menti együttműködésre, valamint az infrastruktúra-fejlesztésre: utakra, kórházakra, iskolákra és a közigazgatás reformjára.

Szerbia 2009. december 19-én nyújtotta be az uniós csatlakozás iránti kérelmét és 2012 óta uniós tagjelölt. A tervek szerint 2025-re válhat az Európai Unió teljes jogú tagjává, de ehhez szükség van arra, hogy 2023-ig minden szükséges feltételnek eleget tegyen, illetve 2019-ig rendezze a kapcsolatát Koszovóval.

A 35 európai uniós csatlakozási tárgyalási fejezetből eddig mindössze 12 fejezetet nyitottak meg a nyugat-balkáni országgal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!