Szerb miniszterelnök: az államfő lehallgatása államcsínykísérlet volt

Külföld, 2021.03.08

Államcsínykísérletnek nevezte a szerb államfő illegális lehallgatását Ana Brnabic miniszterelnök a belgrádi Pink Televízió vasárnap késő esti műsorában.

A kormányfő kiemelte, bizonyítást nyert, hogy Aleksandar Vucic köztársasági elnököt és családját 1572 alkalommal hallgatták le illegálisan, az ügyhöz pedig köze van a kormányzó Szerb Haladó Párt magas beosztású tisztségviselőinek, valamint a belügyminisztérium egyes tagjainak is. Hozzátette: a bizonyítékokat már a szervezett bűnözés elleni ügyészség vizsgálja.

"Ez olyan ügy, amelyet teljes egészében ki kell vizsgálni, a gépezet utolsó csavarját is fel kell deríteni, minden beszélgetésre, minden indítékra fényt kell deríteni" - fogalmazott Ana Brnabic. Szerinte akkora hálózatról van szó, amilyet el sem tudnak az emberek képzelni, a biztonsági szolgálatok tagjain kívül egyes párttársak is benne vannak, de kapcsolódik a szervezett bűnözéshez, a maffiához, egyes médiumokhoz, az igazságügyi rendszer bizonyos részéhez és külföldi szolgálatokhoz is. "A cél Szerbia destabilizációja volt azzal, hogy fizikailag vagy bármilyen más módon eltávolítják Vucicot" - magyarázta.

Mint mondta: a lehallgatást azok az emberek végezték, akiket a védelmével bíztak meg, ám az anyagban nincsen semmi, ami terhelő lehetne az államfőre nézve. Közölte, a lehallgatás több hónapon át zajlott, de még kiderülhet az is, hogy évek óta lehallgatták az ország vezetőjét.

Korábban Milos Vucevic, a Szerb Haladó Párt alelnöke arról beszélt, hogy az összeesküvésben miniszterek, igazgatók és magas beosztású párttagok is részt vettek.

Egy rendőrségi vezető beszámolója szerint január végén merényletet terveztek Aleksandar Vucic ellen azok a bűnözői csoportok, amelyek tagjait az év elején a rendőrség letartóztatta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!