TV műsor

Szerb elnök: a Koszovóval fenntartott kapcsolat elsősorban az itt élők érdekeit szolgálja

Külföld, 2018.02.26

Az európai uniós tagság elnyerése érdekében Szerbiának és Koszovónak rendeznie kell a kapcsolatát, de mindenki csak arról beszél, hogy ez a lépés mennyire fontos az európai integráció szempontjából, elfeledve, hogy ez valójában az itt élők érdekeit szolgálja a leginkább - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök hétfőn Belgrádban azon a sajtótájékoztatón, amelyet Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott.

Kiemelte: az Európai Bizottság 2025-öt jelölte meg mint azt a dátumot, amikorra Szerbia elérheti a teljes jogú európai uniós tagságot, de ez nem garantált időpont, hanem elérhető céldátum. Ez lehetséges időpont, de voltaképpen nem a cél a fontos, hanem az a folyamat, amely jobb életkörülményeket teremt a Szerbiában élőknek, hiszen a szükséges reformok az itt élők érdekeit szolgálják - magyarázta a szerb államfő.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke leszögezte, mindig is úgy vélte, hogy a Nyugat-Balkán nélkül nem lehet teljes az Európai Unió.

A bővítési stratégiában, amelyet február 6-án fogadott el az Európai Bizottság, azokat a lépéseket fogalmazták meg, amelyeket a csatlakozásra vágyó országoknak meg kell tenniük. "Minden országgal külön-külön kívánunk beszélni, és úgy akarjuk értékelni azokat a lépéseket, amelyeket már megtettek" - tette hozzá Jean-Claude Juncker. Felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia az egyik olyan ország, amely a leghosszabb utat tette meg a teljes jogú tagság elérése érdekében. "A csatlakozás dátuma nem tőlünk, hanem főként Szerbiától függ" - húzta alá, majd úgy folytatta: sokan 2025-ös csatlakozásról beszélnek, de "ez nem ígéret, hanem bátorítás", hogy ha az ország minden erőfeszítéssel a reformokon dolgozik, akkor addigra lehet valóság a csatlakozási vágyból.

Hozzátette: optimista Szerbiával kapcsolatban, viszont meg van arról győződve, hogy az EU nem fogadhat be olyan országokat a tagjai közé, amelyek nem rendezték egymás közötti viszonyaikat. "Fontos, hogy a vitás kérdéseket a tagság előtt rendezzék, mert azt szeretnénk, ha a balkáni országoknak stabilitást hozhatnánk, és nem szeretnénk olyan gondokat bevinni az EU-ba, amelyek instabilitáshoz vezethetnének" - magyarázta. Indoklása szerint ezért kell Szerbiának egy jogilag kötelező érvényű megállapodást kötnie Koszovóval a kétoldalú kapcsolatok rendezéséről. "Nem mondjuk meg, hogy mi legyen ebben a megállapodásban, de a kapcsolatokat rendezni kell" - nyomatékosította.

Rámutatott, a legfőbb kihívás Szerbia számára - a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezése mellett - az igazságügy reformja és a jogállamiság megszilárdítása.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!