Szerbia tiltakozó jegyzéket küldött Horvátországnak egy Aleksandar Vucic-báb elégetése miatt

Külföld, 2024.02.14

Tiltakozó jegyzéket küldött Ivica Dacic szerb külügyminiszter Horvátország belgrádi nagykövetségének szerdán, mert egy nappal korábban egy horvát farsangi felvonuláson a résztvevők elégettek egy Aleksandar Vucic szerb elnököt ábrázoló bábut.

"Határozottan elítélem azt az esetet, amely 2024. február 13-án, a hagyományos farsangi felvonuláson történt a horvátországi Kastel Stari faluban. Ez a botrányos gyűlöletkeltés olyan üzenetet közvetít, amely semmilyen módon nem járul hozzá a jószomszédi kapcsolatok, a béke és a stabilitás erősítéséhez a térségben, valamint közvetlenül és súlyosan károsítja a két ország kapcsolatait" - olvasható a külügyminiszteri közleményben.

Aleksandar Vucic a bábuégetésre így reagált: "Tudjuk, hogy házakat és templomokat gyújtottak fel, ehhez képest a bábuégetés semmi. Bábukon kívül mást most nem tudnak elégetni." Ezzel az 1991-95 közötti délszláv háborúra utalt, amelyben a horvát erők felgyújtottak szerb házakat és templomokat.

A Split melletti Kastel Stari utcai bálozói nem csak Vucic képével ellátott bábukkal vonultak fel, hanem olyanokkal is, amelyeken Vlagyimir Putyin orosz elnök arcképe volt. A két politikust Don Quijotéhoz és Sancho Panzához hasonlították, és bábujukat szamárhátra ültették, majd a felvonulás végén elégették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!