Szerbiában június 2-án tartják az önkormányzati választásokat

Külföld, 2024.04.18

Nemcsak a korábban tervezett belgrádit, hanem minden önkormányzati választást június 2-án tartanak Szerbiában - közölte Ana Brnabic, a szerbiai parlament elnöke csütörtökön.

A házelnök 17 napon át egyeztetett az ellenzékkel annak érdekében, hogy ne bojkottálja a június 2-ra tervezett belgrádi önkormányzati választást, s végül kompromisszumos megoldás született. Brnabic elfogadta az ellenzék javaslatát, és mindenhol kiírja a helyhatósági választásokat, ahol tavaly nem rendeztek voksolást. Ez főként a vajdasági településeket érinti, ahol a tervek szerint júliusban vagy augusztusban tartották volna a választásokat.

A fővárosban azért kell a tavaly december 17-i voksolás után ismét helyi önkormányzati választást tartani, mert egyik párt sem tudta biztosítani a kellő többséget a városi közgyűlésben. A Szerb Haladó Párt Aleksandar Vucic - Belgrád nem állhat meg nevű listája 49 képviselői helyet szerzett, míg a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szerbia az Erőszak Ellen nevű lista 43-at. A Mi - A nép egy hangja nevű listának hat, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) pedig öt mandátum jutott.

A választást követően az ellenzék tiltakozásba kezdett, mert szerinte szavazatlopás és számos más csalás történt a voksolás során. A választási bizottság ezeket a vádakat megalapozatlannak minősítette, és kihirdette a végeredményt. Sem az eddig Belgrádot vezető SNS-SPS koalíciónak, sem az ellenzéki Szerbia az Erőszak Ellen Listának azonban nem volt meg a kellő többsége a képviselő-testületben, ezért a Mi - A nép egy hangja lehetett volna a mérleg nyelve, ám annak képviselői egymással sem tudtak megegyezni, így a tömörülés darabokra hullott.

A decemberi választásokat követően az ellenzék a voksolás megismétlését követelte, így a közgyűlés megalakulásának sikertelenségét a saját győzelmüknek nevezték. Meglepetésként érte a házelnököt is, hogy a választás ismételt kiírását követően az ellenzék a voksolás bojkottját jelentette be. Hogy ez ne történjen meg, Ana Brnabic tárgyalásokat kezdeményezett a Szerbia az Erőszak Ellen nevű baloldali, valamint a jobboldali Remény koalíció képviselőivel.

Ana Brnabic csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, tárgyalt Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel, és egyetértettek abban, hogy jelenleg az ország stabilitása a legfontosabb, s ezért elfogadták az ellenzék javaslatát, hogy minden önkormányzatban egyszerre tartsák meg a voksolást.

A házelnök közölte: ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, meg kell változtatni az önkormányzati választásokra vonatkozó törvényt. Ennek érdekében szombatra összehívja a parlamentet, ahol a képviselők megszavazzák a törvénymódosítást, így már vasárnap ki is írhatja az helyhatósági választásokat, és megkezdődhet a kampány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!