Szerbiai választások - Megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások

Külföld, 2020.07.14

Megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat Aleksandar Vucic szerb elnök kedden azokkal a pártokkal, amelyek a június 21-i választáson bejutottak a belgrádi törvényhozásba.

Az államfő először a nemzeti kisebbségek pártjaival ül tárgyalóasztalhoz, hogy a lehetséges koalíciókról, illetve a tervekről egyeztessen.

Kedden az Albán Demokratikus Alternatíva nevű párt jelöltjeivel tárgyalt - a lista 3 mandátumot szerzett a 250 fős törvényhozásban -, és a tervek szerint a bosnyák SDA Szandzsák nevű párt (3 mandátum) vezetőjével is konzultált volna, ám a pártelnök nem kívánt Aleksandar Vuciccsal beszélni.

Szerdán az államfő a Vajdasági Magyar Szövetség (9 mandátum), valamint a bosnyák Igazság és Megbékélés Pártjának (4 mandátum) vezetőivel ül tárgyalóasztalhoz, péntektől pedig a szerb pártokkal folytat megbeszélést. Pénteken Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó Győzelem Szerbiának elnevezésű listájának (11 mandátum) vezetőivel tárgyal, hétfőn az Ivica Dacic vezette Szerbiai Szocialista Párttal (32 mandátum), végül a saját maga irányította Szerb Haladó Párttal (188 mandátum) konzultál.

A választás éjszakáján a győzelmet ünneplő Aleksandar Vucic még arról beszélt, hogy minden bejutó párttal partnerségre kíván lépni, de úgy tűnik, az egyik bosnyák kisebbségi párt már biztosan az ellenzékhez fog tartozni.

A szerbiai jogszabályok szerint a parlament alakuló ülését a választások hivatalos és végleges eredményeinek kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani. A végleges eredményeket július 5-én hozták nyilvánosságra, így legkésőbb augusztus 4-ig meg kell alakulnia a törvényhozásnak. Ezt követően 90 nap áll rendelkezésre a kormányalakításra, ám Aleksandar Vucic szerint az új kormány már augusztus végén feláll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!