Szerbiai választás - Erősödött a szélsőjobb az országban

Külföld, 2016.04.24

A Szerbiában szélsőjobboldalinak tekintett pártok egyike sem tudott hatalmas támogatottságot szerezni a szerbiai előre hozott parlamenti választásokon, viszont az előzetes adatok szerint a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Pártnak (SRS), valamint a Szerbiai Demokrata Párt és a Dveri mozgalom koalíciójának együtt 13-14 százalékos a támogatottsága, ami megfigyelők szerint a szélsőjobb erősödését mutatja az országban.

A két évvel ezelőtti választásokon egyik párt sem jutott be a parlamentbe, viszont miután a hágai Nemzetközi Törvényszék először ideiglenesen hazaengedte, majd minden vádpontban ártatlannak találta az ultranacionalista Vojislav Seseljt, támogatottsága hatalmasat ugrott. Emellett a mostani választáson azok is a szélsőjobboldalinak tekintett pártokat választhatták, akik esetleg csalódtak az SRS-ből 2008-ban kivált Szerb Haladó Pártban.

A voksoláskor Seselj még azt mondta, az lenne a célja, hogy a belgrádi parlament 250 mandátumának egyharmadát megszerezze, és így nélküle ne lehessen jelentős törvényeket elfogadni, ez nem valósult meg. Ugyanakkor az oroszbarát politikus így is borsot tud majd törni a kormányzó az Európa-párti jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) orra alá, és elemzők szerint hosszú parlamenti vitákra lehet majd számítani az európai integrációt vagy az alkotmánymódosítást érintő kérdésekben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!