Szerbiai választások - Bírósági jogorvoslatot kér az elutasított magyar választási lista

Külföld, 2016.04.14

Bírósági úton kívánja bizonyítani igazát az a választási lista, amelyet a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) egy horvát kisebbségi párttal, a Horvátok Demokratikus Közösségével (HDK) együtt adott a választási bizottságnak, és amelyet hamisítás gyanúja miatt a bizottság elutasított - jelentették be a lista képviselői csütörtöki szabadkai sajtótájékoztatójukon.

A szabadkai Pannon RTV beszámolója szerint a Magyar mozgalom - hogy változtassunk! - VMDK nevű lista képviselői kiemelték: az egész eljárás igazságtalan volt, és ezt bizonyítani fogják, ezt követően pedig indulnak a választásokon.

A szerbiai országos választási bizottság (RIK) szerda éjfélkor tette közzé az április 24-i előre hozott parlamenti választásokon induló pártok listáját. Eszerint tíz nap múlva 20 párt összesen 3270 jelöltje mérkőzhet meg a belgrádi törvényhozás 250 képviselői helyéért. Az összesített listán csupán egy magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség szerepel.

A RIK azért utasította el a magyar-horvát koalíció listáját, mert kiderült, hogy 1611 aláírást olyan pecséttel hitelesítettek, amelyet már nem is használ az illetékes bíróság, illetve az említett aláírások hitelesítésének semmi nyoma nincs azon a bíróságon, ahonnan a pecsét származik. Az ügyet a rendőrség és az ügyészség még vizsgálja. A választási bizottság közlése szerint az idei évben soha nem tapasztalt hamisítási hullám történt a választásokra történő készülés során, összesen mintegy 15 ezer hamisított aláírásra derült fény.

Csonka Áron, a VMDK elnöke kiemelte, hogy szerinte a sajtó nem foglalkozik a nevével fémjelzett koalícióval, mert az a cél, hogy "minden módon lejárassanak bennünket, ne közöljék a teljes igazságot és a teljes, részletes, pontos érvrendszert". Varga László, a VMDK-HDK lista képviselőjelöltje - aki korábban a VMSZ képviselője volt, ám kizárták a pártból - a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a közigazgatási bíróságnak 72 órája van a döntésre.

A sajtótájékoztatón Korhecz Tamás, a VMDK-HDK lista vajdasági tartományi jelöltje, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács - a vajdasági magyarok kulturális autonómiájának legfőbb szerve - korábbi elnöke a Vajdasági Magyar Szövetséget vádolta meg azzal, hogy megpróbálta ellehetetleníteni választási indulásukat.

A Magyar Mozgalom (MM) nevű civil szervezet tavaly augusztusban alakult, idén februárban pedig bejelentette, hogy indulni kíván az április 24-i önkormányzati, vajdasági tartományi parlamenti és előre hozott szerb parlamenti választásokon. A szerbiai törvények viszont nem teszik lehetővé, hogy civil szervezetek önállóan vagy koalícióban részt vegyenek a választásokon, ezért az MM tagjai a VMDK-HDK listáján indulnak.

A Magyar Mozgalom alapításakor elhangzott, hogy nem alakul párttá, politikai tevékenységet azonban folytat majd. A szervezetnek - internetes oldaluk szerint - majdnem háromszáz alapító tagja van, jelentős részük az alapításkor a Vajdasági Magyar Szövetség soraiba tartozott.

A pártból az MM megalakulását követően először Varga László parlamenti képviselőt zárták ki, mert - az indoklás szerint - "megsértette a VMSZ alapszabályának rendelkezéseit, valamint a VMSZ tekintélyét romboló és érdekei ellen cselekvő tevékenységet folytatott", később pedig kilenc szabadkai önkormányzati képviselőnek kellett távoznia a pártból. Februárban további 82 embert zártak ki a VMSZ-ből, kedden pedig további 82 személy önként lépett ki. A VMSZ-nek valamivel több mint 11 ezer tagja van, tavaly augusztus, az MM megalakulása óta majdnem ezer új tagot vettek nyilvántartásba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!