Szerbiai választások - Pásztor István: az a cél, hogy a vajdasági magyarságnak mindenhol legyen képviselete

Külföld, 2016.03.07

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) célja, hogy a választásokat követően is a hatalom minden szintjén, azaz országos, vajdasági és önkormányzati szinten is legyen képviselete a magyar közösségnek - hangsúlyozta Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke a szabadkai Pannon RTV Közügyek című hírháttér műsorában hétfőn.

A politikus kijelentette: pártja mozgalmas és erőteljes kampánnyal készül az április 24-i választásokra, a jelöltek listája már lényegében összeállt, a választási program pedig készül. A VMSZ két másik vajdasági magyar párttal, a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal, valamint a Magyar Egység Párttal közösen fogalmazza meg programját, amelynek legfőbb pontjai a gazdaságot, a mezőgazdaságot, a közbiztonságot, a migrációt, az egészségügyet, a szociális ügyet, a környezetvédelmet, a szerbiai politikai rendszer átalakítására vonatkozó elképzeléseket, valamint az európai integrációs elvárásokat érintik - magyarázta a VMSZ elnöke. Hozzátette: a három pártot a közös érdek, a vajdasági magyar közösség képviselete köti össze.

"Arra készülünk, hogy továbbra is megőrizzük politikai befolyásunkat országos, tartományi és önkormányzati szinteken, ami azt jelenti, hogy érvényesíteni tudjuk az elképzeléseinket azokkal a partnerekkel, akikkel most stratégiai partnerségi viszonyban vagyunk, és akikkel a választások után együtt tudunk működni, közösen megfogalmazva azokat a célokat, amelyeknek a részét képezik a magyar érdekek is" - utalt Pásztor István a legnagyobb szerb párttal, a Szerb Haladó Párttal való koalícióra. Ez megerősíti Pásztor Bálintnak, a VMSZ parlamenti frakcióvezetőjének pénteki nyilatkozatát, amelyben kijelentette: az utóbbi évek bebizonyították, hogy csak akkor lehet a vajdasági magyarság számára fontos ügyekben előrelépéseket elérni, ha a párt kormánypozícióban van, így a VMSZ arra törekszik, hogy az állampolgárok bizalmának megszerzésével koalíciós tárgyalási pozícióba kerüljön a választásokat megnyerő párttal.

A pártoknak tízezer támogatói aláírásra van szükségük ahhoz, hogy részt vehessenek a parlamenti választásokon. A VMSZ aláírásgyűjtése kedden kezdődik, így várhatóan a hét végén már át is adhatják jelöltlistájukat a választási bizottságnak.

Az öt vajdasági magyar párt közül jelenleg csak a VMSZ-nek van képviselete a szerbiai parlamentben: öt helyet tudhat magáénak. Emellett a pártból nemrégiben kizárt Varga László független képviselőként van jelen. A 120 fős vajdasági tartományi parlamentben 7 VMSZ-es képviselő van, közöttük házelnökként Pásztor István pártelnök.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Szerbiában valamivel több mint 253 ezer magyar él, ami a lakosság 3,53 százalékát jelenti. A negyedmilliós magyarság az észak-szerbiai Vajdaságban él. A 2014-es előre hozott parlamenti választáson több mint 75 ezren voksoltak a VMSZ-re, ez a szám viszont - a magyarságon belüli megosztottság, valamint a külföldre vándorlás magas aránya miatt - az idén várhatóan alacsonyabb lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!