Szerény gazdasági növekedést vár az idén Németországban az IAB kutatóintézet

Külföld, 2024.03.20

A gazdasági teljesítmény minimális, 0,1 százalékos növekedését jelzi előre Németországban az idén az IAB nürnbergi foglalkoztatáskutató intézet szerdán publikált tavaszi prognózisában.

Az IAB (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung) optimistábban ítéli meg a német gazdasági kilátásokat, mint az IMK (Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung) gazdaságkutató intézet, amely 0,3 százalékos GDP-csökkenést jelez az idei évre. Borúlátóbb viszont a német kormánynál és az ifo gazdaságkutató intézetnél is, amelyek 0,2 százalékos GDP-növekedésre számítanak az idén.

Enzo Weber, az IAB közgazdásza a prognózist kommentálva rámutatott, hogy a viszonylag gyenge gazdasági teljesítmény valamelyest a munkaerőpiacot is érinti, a konjunkturális lassulásnál azonban kisebb mértékben és az is inkább az év elején lesz érzékelhető, míg az év folyamán fokozatos javulás várható.

Az IAB előrejelzése szerint a foglalkoztatottak száma az év folyamán 190 ezerrel, 46,12 millióra emelkedik. Ugyanakkor azonban a munkanélküliek száma is várhatóan 120 ezerrel, 2,73 millióra duzzad.

Különösen a tartósan munkanélküliek esélyei romlanak az újbóli munkába állásra. A tartósan munkanélküliek aránya jelenleg jóval magasabb a pandémia ellőtt jellemző átlagnál és az élénk munkaerő-kereslet mellett lehet igazán számítani ennek a csökkenésére - mondta Weber.

A foglalkoztatáskutató intézet kalkulációi szerint 2024-ben Németországban az elvégzett munka mennyisége az idén kissé növekszik, 0,9 százalékkal 62,19 milliárd órára.
https://doku.iab.de/kurzber/2024/kb2024-06.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!