Szergej Lavrov: a NATO meg akarja akadályozni az eurázsiai biztonsági rendszer létrehozását

Külföld, 2024.06.21

A NATO meg akarja akadályozni az eurázsiai biztonsági rendszer létrehozását - jelentette ki Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője pénteken Almatiban a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) külügyminiszteri tanácskozása után megtartott sajtótájékoztatóján.

"A NATO minden lehetséges módon akadályozni fogja az ilyen tisztességes folyamatokat (az eurázsiai biztonsági rendszer kialakítását), de ennek az útnak abszolút nincs alternatívája" - hangoztatta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter szerint az ODKB-ban egyetértés alakult ki azzal kapcsolatban, hogy Eurázsiában biztonsági architektúrát kell kialakítani.

"Az eurázsiai biztonságot fenyegető veszélyek különböző irányokból érkeznek, de az esetek túlnyomó többségében a forrás a NATO agresszív irányvonala" - fogalmazott.

A tárcavezető szerint az észak-atlanti szövetség arra törekszik, hogy "privatizálja, maga alá vonja a hatalmas térségünk stabilitásának biztosításával kapcsolatos összes kérdést".

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten, a moszkvai külügyminisztérium vezetésével folytatott megbeszélésén időszerűnek nevezte a kollektív biztonság garanciáinak megvitatását Eurázsiában. Szükségesnek nevezte a régión kívüli katonai erők ottani jelenlétének megszüntetését.

Putyin hangsúlyozta: Oroszország abban érdekelt, hogy az ENSZ-ben komoly párbeszéd alakuljon ki egy oszthatatlan biztonsági rendszer megteremtéséről.

Az Almatiban tartott eszmecserén az örmény külügyminiszter nem vett részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!