Szigorítják a kolozsvári Szent Mihály-templom felügyeletét egy újabb lopás miatt

Külföld, 2023.04.13

Szigorítja a kolozsvári Szent Mihály-templom felügyeletét a római katolikus egyház, miután a napokban újabb lopás történt, és a látogatók nem viselkednek megfelelően a frissen restaurált műemléképületben - mondta el az MTI-nek László Attila főesperes, plébános.

A Kolozsvár jelképének is számító főtéri templomban a napokban újabb lopás történt: három kiskorú randalírozott fényes nappal az istenházában, mosakodtak a szentelt vízben, és egyikük magával vitte a keresztelőmedence rézfedelét - mondta el a plébános, aki húsvéthétfőn vette észre a hiányt. Elmondta: visszanézték a biztonsági kamerák felvételeit, és jelentették az esetet a rendőrségnek.

A főesperes szerint az újabb lopás után kénytelenek szigorítani a templomi látogatásokat, növelni a biztonsági emberek számát, illetve korlátozni a nyitvatartást. "Tarthatatlan a helyzet, sajnos. (...) Mostanáig próbáltuk minél több időre, minél tágabbra tárni a kapuinkat, de sajnos nincs annyi ember, aki ennyi rendetlenséget koordinálni és szabályozni tud" - fogalmazott László Attila, aki szerint a plébániának nagyon negatív tapasztalatai vannak a látogatók viselkedése kapcsán.

Hangsúlyozta: a legjobbat szeretnék kihozni a templom felújításából, de ehhez több felügyelőre és "emberként viselkedő" látogatókra van szükség. Jelenleg két felügyelő tartja szemmel a turistákat, de ez nem elegendő, ezért templomőrt is keresnek, és ha nem találnak, biztonsági céghez fordulnak - mondta a főesperes.

Hozzátette: a nyitvatartás szigorúbb szabályozására azért is szükség van, mivel jövő héten a templom tornya is látogathatóvá válik, aminek most zajlik az előkészítése. Ide is felügyelőt állítanak, mivel nagyobb, legfeljebb 20 fős csoportok mehetnek fel egyszerre.

László Attila elmondta: terveik szerint a templom és a tornya délelőtt és délután lesz látogatható néhány órára, a szentmisék alatt és ebédidőben bezárják a turisták előtt.

Az Európai Unió, valamint a magyar és a román állam támogatásával felújított Szent Mihály-plébániatemplomot augusztus 13-án szentelték meg. Két hétre rá ismeretlenek betörtek és elvittek egy perselyt, másnap vasrúddal megrongálták az egyik festett üvegablakot.

A gótikus templom építése a 14. század második felében kezdődött, és a 15. század első felében fejeződött be. Jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült, ez a legmagasabb templomtorony Erdélyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!