Szijjártó: az EU mianmariak és kínaiak ellen hozott szankciói értelmetlenek, magamutogatók és károsak

Külföld, 2021.03.22

Magyarország értelmetlennek, magamutogatónak és károsnak tartja, hogy az Európai Unió szankciókat hozott mianmari és kínai személyek és entitások ellen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos ülésének szünetében.

Szijjártó Péter Bukarestben Az Európai Unió Tanácsa hétfői ülésén szankciókat fogadott el tizenegy mianmari ember és négy entitás ellen, akik, illetve amelyek felelősek a február 1-jei puccs végrehajtásáért, illetve az annak nyomán kirobban tüntetések erőszakos elfojtásáért. A szankciós listán négy kínai állampolgár is szerepel.

A politikus magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, ilyen stratégiai jelentőségű döntés különösen értelmetlen akkor, amikor a nemzetközi együttműködések jelentősége rendkívüli mértékben növekszik, amikor megszorító intézkedések helyett életeket kellene menteni.

Az EU friss szankciói rendkívül károsak, ugyanis tovább fogják mérgezni az unió és Kína együttműködését, holott, ha az együttműködést az észszerűség talajára lehetne helyezni, abból komolyan profitálhatna az Európai Unió - emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A migráció témájában Szijjártó Péter azt közölte, az Európai Unió 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni állammal kötött Cotonoui partnerségi megállapodása migrációs megállapodássá vált, amivel az EU tovább akarja növelni a migrációs nyomást az EU tagországokra.

Mint kiemelte, az EU megállapodása teljesen figyelmen hagyja az új valóságot, amely szerint Európában emberek milliói veszítették el az állásukat.

Nem most van itt az ideje annak, hogy a térségből származókat arra ösztönözzék, hogy Európába jöjjenek - hangsúlyozta. Mindenek előtt úrrá kell lenni az itteni kihívásokon, munkát kellene adni mindazoknak, akik elveszítették azt a koronavírus járvány miatt - hangsúlyozta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság úgy kívánja aláírni a szöveget, hogy annak életbelépéséhez ne legyen szükség tagállami ratifikációra.

Ezzel összefüggésben kijelentette: Magyarország ezt nem fogja engedni, minden létező eszközzel fel fog lépni ellene. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy "a koronavírus-járvány árnyékában újabb roham induljon Brüsszelben a migráció felpörgetése érdekében".

"Ragaszkodunk ahhoz, hogy nemzeti parlamentünknek legyen lehetősége eldönteni, hogy akarunk-e alkalmazni egy migrációpárti dokumentumot" - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a külügyi tanácsnak az ENSZ emberi jogi főbiztosával folytatott párbeszédével összefüggésben azt hangsúlyozta, Magyarország rendkívül fontosnak tartja az emberi jogok, köztük a kisebbségi jogok tiszteletben tartását.

Azt mondta, észrevehető, hogy a kisebbségi jogokat az elmúlt időszakban diszkriminatívan kezdték alkalmazni a nemzetközi politikai közéletben. A vallási, a nemzetiségi jogokat más típusú kisebbségi jogokkal szemben megpróbálják elfelejteni - közölte. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ számos pontján súlyosan megsértik a nemzetiségek jogait.

Ilyen Ukrajna, ahol szisztematikusan zajlik a magyar nemzeti kisebbség jogainak megsértése - emelte ki a miniszter.

"Elvárjuk az ENSZ-től és az Európai Uniótól egyaránt, hogy ebben a kérdésben legalább olyan hangos legyen, mint az ezer kilométerekre történő vélt, vagy valós emberijog-sértések miatt. Elvárjuk, hogy a nemzeti kisebbségek jogait legalább annyira viseljék szívükön, mint ahogy szívükön viselik a más típusú kisebbségi jogokat" - fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy noha a keresztény közösség a leginkább üldözött vallási közösség a világon, ez alig jelenik meg nemzetközi dokumentumokban.

Magyarország azt szeretné, ha ennek a diszkriminatív folyamatnak vége szakadna - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!