Szijjártó: az európai országoknak nem kellene úgy tenniük, mintha nem akarnának jó kapcsolatot Kínával

Külföld, 2020.05.29

Egyetlen európai országnak sem kellene úgy tennie, mintha nem lenne érdekelt abban, hogy jó kapcsolatot tartson fenn Kínával - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán pénteken az Európai Unió külügyminisztereinek az EU és Kína kapcsolatáról szóló online tanácskozás után.

Itt lenne az ideje az őszinte és egyenes beszédnek, világosan látszik ugyanis, hogy amikor kínai beruházásokért, exportlehetőségekért versenyzünk, a többi európai országgal versenyzünk, csakúgy, mint a lélegeztetőgépek és más egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök beszerzésekor - írta Szijjártó Péter.

Magyarország támogatja, hogy - amennyiben ez szolgálja az érdekeit - az Európai Unió és Kína között létrejöjjön egy beruházásvédelmi egyezmény, a kettős mércét viszont elutasítja - emelte ki.

A miniszter szerint az európai szabályozások és nyilatkozatok nem szolgálhatják azt a célt, hogy nagy nyugat-európai országok gazdasági és piaci hátrányokat okozzanak a kis európai országoknak a Kínával folytatott gazdasági együttműködésben.

Az Európai Unió és Kína közötti 700 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom alig több mint 10 százalékát bonyolítják a közép-európai országok - tette hozzá.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: "a kettős mércét tehát visszautasítjuk, és végre itt lenne az ideje, hogy a nagy európai országok is maguk mögött hagyják a képmutatást" a Kínával kialakított kapcsolatok tekintetében.

Sok tízmilliárd dollárnyi beruházás és sok tízmilliárd dollárnyi kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le ők is a kínaiakkal - írta a miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!