TV műsor

Szilágyi Péter: a magyar kormány kiáll a kárpátaljai magyarság mellett

Külföld, 2019.05.20

A magyar kormány 2010 óta, de 2014 óta hatványozottan kiáll a kárpátaljai magyarság mellett, szociálisan és politikailag támogatva a csoportot. Ez a jövőben is így lesz - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a Magyarellenes megnyilvánulások Ukrajnában című dokumentumfilm hétfői, budapesti bemutatóját követő kerekasztal-beszélgetésen.

Szilágyi Péter elképesztőnek nevezte a folyamatot, hogy a kárpátaljai magyarság elleni cselekmények robbantásokig, emlékművek meggyalázásáig, fenyegetésekig fajultak.

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke úgy vélekedett, hogy az új ukrán elnökkel egy "rendszerváltás" jöhet el, amely szebb jövőt hozhat a kárpátaljai magyaroknak. Közölte: jó érzéssel tölti el, hogy Budapesten sem közömbösek a kárpátaljai magyarság sorsa iránt.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos szaktanácsadója azt mondta, hogy a magyarellenes megnyilvánulásokat vizsgálva ők csupán a dolgukat tették, semmi államelleneset nem követtek el.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!