Szilágyi Péter magyar kormánytámogatással megvalósult óvodát avatott a kárpátaljai Homokon

Külföld, 2022.09.03

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára felavatta magyar kormánytámogatás révén megvalósult P. Frangepán Katalin Gimnázium Homoki Óvodáját.

Az Ungvár közelében fekvő, jelentős magyar lakossággal rendelkező Homok község óvodájára még a kilencvenes évek elején került lakat, azt követően az óvodások a szomszédos települések több kilométerre fekvő intézményeit látogatták. A Kárpát-medencei óvodafejlesztő programnak köszönhetően csaknem 143 millió forint értékű ráfordítással sikerült megvenni, a követelményeknek megfelelően korszerűsíteni és kibővíteni egy háromszintes épületet, amelyben idén októberben két óvodai csoportban 50 gyermeket fogadhatnak.

Az épület ünnepélyes átadásán Szilágyi Péter kijelentette: "Ahogy minden gyermek egy újabb őrhelyet jelent a Kárpát-medencében, úgy jelenti minden újonnan megépített óvoda a magyar jövő legbiztosabb ígéretét". Mint fogalmazott, az óvoda a jövőnek épült, de a jelennek üzen: "dacára a jelenlegi háborús helyzetnek, dacára a válságnak, hiszünk a kárpátaljai magyarság jövőjében".

A szülőföldön való megmaradás záloga a magyar nyelvű oktatás, hiszen az óvodában, iskolában erősödnek meg anyanyelvükben, kultúrájukban és identitásukban a felnövekvő nemzedékek. Ezt a célt szolgálja a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program, amelynek keretében összesen csaknem 900 beruházás valósulhat meg, köztük több mint 100 beruházás Kárpátalján - húzta alá Szilágyi Péter.

A helyettes államtitkár rámutatott, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság a háborús konfliktus okozta nehéz helyzetben továbbra is mindent megtesz a Kárpátalján maradt magyar közösség megsegítéséért, a kárpátaljai fiatalok taníttatásáért és fejlesztéséért. Szilágyi Péter végezetül megköszönte a nehéz helyzetben is helytálló pedagógusok munkáját.

Jakab Andrea, a P. Frangepán Katalin Gimnázium megbízott igazgatója elmondta, hogy az immár hat óvodát, illetve elemi iskolát tömörítő intézményhálózat célja az, hogy azokon a településeken, ahol már kihalóban van a magyar nyelv, újjáélesszék a magyar nyelvű oktatást. Emellett lehetőséget nyújt a nyelvtanulásra azok számára, akiknek nem magyar az anyanyelvük.

Az új intézmény iránt nagy az érdeklődés, ezért a fejlesztési tervek között egy harmadik óvodai csoport beindítása is szerepel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!