Szilágyi Péter: Magyarország a béke és a tűzszünet pártján áll

Külföld, 2023.03.20

Magyarország a béke és a tűzszünet pártján áll, mert csak a békében lehet életképes mindaz, ami az emberhez méltó élethez szükséges - hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára vasárnap Clevelandben, az Egyesült Magyar Egyletek március 15-e alkalmából tartott ünnepségén.

Szilágyi Péter szerint a magyarság ugyanazzal az állhatatos következetességgel keresi a jelenben is a magyar érdekek kialakításának nehéz útját, mint tette 1848-ban, amikor eldöntötte, hogy a legfontosabb az önrendelkezés.

A politikus rámutatott, hogy a polgári kormány 2010-ben világossá tette, hogy számára stratégiai cél a diaszpórában élő magyarság identitásának megőrzése. Ennek jegyében alakult meg 2013-ban a Magyar Diaszpóra Tanács, amelynek munkájában több mint 30 ország csaknem 100 szervezetének tapasztalata adódik össze.

"A diaszpóra magyarsága az elmúlt évek közös munkájának köszönhetően új lendületet kapott: a különböző programok és támogatások révén bebizonyítottuk, hogy a világ magyarsága számíthat ránk" - fogalmazott.

Elmondta, hogy a külhoni magyar közösségekkel együtt meghozott döntés alapján 2023 a gondoskodó nemzet éve, ami a nemzeti értékek megőrzését és gyarapítását jelenti. "A gondoskodás nagy feladata Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hívta életre, amely jelenleg is tart" - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy a szomszédos országban zajló orosz-ukrán háború pusztítása elől menekülnek a kárpátaljai magyarok és az ukránok szerte Ukrajnából.

"A magyarságot érő nehéz próbák között nem tehetünk mást, és nem is kell mást tennünk, mint bízni egymásban és a márciusi ifjak szellemiségében, ragaszkodnunk kell eszményeinkhez és értékrendünkhöz, hiszen magyarnak lenni kiváltság" - fogalmazott a helyettes államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!