Szili Katalin: a szórványmagyar közösségek a nemzet végvárai

Külföld, 2023.11.15

A szórványmagyar közösségek a nemzet végvárai, és a magyar kormány feladata ezeket a végvárakat erősíteni, hogy szilárd és erős "építmények" legyenek - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán az erdélyi Avasújvárosban.

Szili Katalin a magyar szórvány napján látogatott el Szatmár megye szórványtérségébe. A magyar többségű községben a Rákóczi Szövetség ösztöndíjait nyújtotta át az anyanyelvükön tanuló előkészítő osztályos diákoknak.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a szórványmagyar közösségek a nemzet végváraiként őrzik a magyar kultúrát, nyelvet, hagyományokat, melyek a magyarság tartását, önazonosságát adják.

Megköszönte a szülőknek, hogy a magyar nyelvű oktatást választották gyerekeik számára, és a pedagógusoknak is köszönetet mondott a nemzeti identitás megőrzése érdekében végzett mindennapi munkájukért.

Kifejtette: a Rákóczi Szövetség tanácsadó testületének tagjaként maga is rákóczisként érkezett. Hangsúlyozta: Magyarország és a magyar kormány nagyon fontosnak tartja a határain kívül élő magyarság támogatását, hogy a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, gyarapodni a családok. Ebben nagy szerepe van a Rákóczi Szövetségnek - mondta -, mely 33 éve támogatja a külhoni gyerekek magyar nyelvű beiskoláztatását, "állhatatosan teszi a dolgát" Erdélyben is.

Mint fogalmazott, ehhez az önkormányzatoknak is biztosítaniuk kell az infrastruktúrát, a szülőknek pedig úgy kell határozniuk, hogy a magyar iskolát választják. "Az első köszönetem ezért az elhatározásért szól, a második pedig azért, hogy családon belül is őrzik az önazonosságukat, és ezt tovább kívánják adni" - fogalmazott Szili Katalin.

Emlékeztetett, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 2011-ben, a magyar Országgyűlés pedig 2015-ben nyilvánította a magyar szórvány napjává november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának napját. Külön öröm, hogy e napon Avasújváros és környéke magyar iskolásait köszöntheti - jelentette ki.

"Önök az utolsó végvárai annak, ami a magyar nemzethez tartozást, a magyar kultúrához tartozást jelenti, ahol még a magyar nyelv fontos. Azt kívánom, hogy ez a közösség gyarapodjék tovább, a szórvány ne fogyjon, hanem erősödjék!" - mondta összegzésképp Szili Katalin.

A Rákóczy Szövetség képviseletében Petrovay László úgy fogalmazott: a szülők a lehető legjobb döntést hozták gyermekeik érdekében, hiszen a magyar iskolákban megtanulják a magyar nyelv, kultúra fortélyait, és így magyar felnőttek válnak majd belőlük, ők jelentik majd az utánpótlását a Szatmár megyei magyar közösségnek.

Hangsúlyozta: az ösztöndíj jelképes összeg, kilencezer kisdiák részesül benne a Kárpát-medencében, több száz magyarországi önkormányzat, magánember, cég támogatása révén. Emlékeztetett, hogy a magyar állam a Szülőföldön magyarul program révén is támogatja a magyar nyelven tanulókat, és ennek összege ősztől négyszeresére, 100 ezer forintra nőtt.

Lukács Dénes Szatmár megyei főtanfelügyelő-helyettes is megköszönte a Rákóczi Szövetség és a magyar kormány támogatását, és elmondta: a szatmári pedagógustársadalom is mindent megtesz azért, hogy a magyar tannyelvű osztályok vonzók legyenek, felkészült tanerő van minden egyes iskolában.

Szejke Ottília, a Rákóczi Szövetség Szatmár megyei elnöke hangsúlyozta, hogy Avasújvárosban és vidékén egyértelmű, hogy a gyerekeket magyar tagozatra írassák, még "nem divat" más nyelvű iskolába járatni. "Ezek a gyerekek odahaza édesanyjukkal magyarul, az anyanyelvükön tanultak meg beszélni" - mondta, hozzátéve, hogy az anyanyelvű oktatás további stabil alapot biztosít számukra.

A szerdai ünnepségen az avasújvárosi és vámfalvi általános iskola kéttucatnyi kisdiákja részesült a magyar iskolaválasztást ösztönző támogatásban, az ünnepség a gyerekek műsorával ért véget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!