Szíria - Ankara nem elégedett az idlíbi helyzetre vonatkozó török-orosz tárgyalások eddigi eredményével

Külföld, 2020.02.18

Törökország nem elégedett az immár másfél hete tartó török-orosz tárgyalások eddigi eredményével a szíriai Idlíb tartomány ügyében, amely egyre intenzívebb harcok színhelye az oroszok által támogatott kormányerők és a törökök által támogatott ellenzéki fegyveresek között - jelentette ki Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő kedden az ankarai államfői palotában, a kormányzat ülését követő sajtótájékoztatóján.

Az idlíbi helyzetről először február 8-án, majd február 10-én egy orosz küldöttség tárgyalt a török fővárosban. Február 12-én, múlt szerdán maga Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon is beszélt a rendezés lehetőségeiről. Szombaton Mevlüt Cavusoglu török és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a müncheni biztonságpolitikai konferencia keretében egyeztetett a kérdésben, míg most hétfőn és kedden már egy török küldöttség folytatott megbeszéléseket az orosz fővárosban.

Kalin kedd este leszögezte: a török-orosz tárgyalásokon Ankara számára az "alapvető szempont" a 2018 szeptemberében Szocsiban aláírt török-orosz memorandum. Törökország ez alatt azt érti, hogy az Idlíbben előrenyomuló szíriai kormányerőknek vissza kell vonulniuk az akkori demarkációs vonal mögé.

A török elnöki szóvivő rámutatott, hogy Ankara a szíriai csapatok mozgása ellenére sem változtatja meg azoknak a korábbi demarkációs vonal mentén kialakított török megfigyelőpontoknak a helyzetét, amelyek Damaszkusz offenzívája következtében a kormányerők gyűrűjébe kerültek.

Kalin jelezte: Törökország további katonai erősítést küld a térségbe, hogy "megvédje Idlíbet" és "megóvja a polgári lakosságot".

A hétfőn és kedden Moszkvában tárgyaló török delegációt, amelyhez diplomaták, katonai és titkosszolgálati illetékesek is tartoztak, Sedat Önal török külügyminiszter-helyettes vezette. A török elnöki szóvivő sajtótájékoztatóján közölte: kedden Moszkvában a megbeszélések folytatásáról született döntés.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak átfogó offenzívát a lázadók kezén lévő északnyugati országrész ellen orosz támogatással. Idlíb nagy részét, valamint a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartományok egy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, mérsékelt felkelő csoportok tartják ellenőrzésük alatt. A damaszkuszi erők műveletei ráadásul az elmúlt hetekben annak ellenére fokozódtak, hogy idén január 12-én török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriát illetően.

Erdogan a közelmúltban kijelentette: Törökország eltökélt abban, hogy február végéig visszaszorítsa Idlíbben az előrenyomuló kormányerőket a korábbi demarkációs vonalat jelentő török megfigyelőpontok mögé.

Ankara azért ellenzi Damaszkusz idlíbi offenzíváját, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg Törökország felé. Az ENSZ becslései szerint december eleje óta több mint 900 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására Szíria harcok dúlta régiójában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!