Szíria - Az EU újabb nemzetközi konferenciát rendez Szíria és régiója jövőjének támogatására

Külföld, 2021.02.08

Az Európai Unió Szíria és térsége jövőjének támogatása címmel kétnapos nemzetközi donorkonferenciát szervez március 29-én és 30-án, az immár ötödik, a humanitárius, illetve társadalmi párbeszédet serkentő rendezvényt a koronavírus-járvány miatt videokonferencia keretében tartják - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Közleményében az uniós bizottság arra emlékeztetett, hogy a tíz évvel ezelőtt kezdődött szíriai háború még mindig tart, az ország és a térség helyzete továbbra is rendkívül kritikus. A régió gazdaságának az elmúlt évben tapasztalt romlása, valamint a koronavírus-járvány következményei tovább súlyosbították a humanitárius helyzetet Szíriában, és a szíriai menekültek körülményeit a szomszédos országokban.

Az Európai Bizottság kiemelte: a brüsszeli konferenciák az évek során megerősítették a nemzetközi közösség elkötelezettségét a szíriai konfliktus tárgyalásos megoldására irányuló erőfeszítések támogatására. Bebizonyították, hogy jelentős pénzügyi forrásokat képes mozgósítani a szíriaiak és befogadó közösségeik igényeinek kielégítésére, valamint a helyi civil társadalom, a menekülteket befogadó országok, az EU és az ENSZ képviselői között folytatott párbeszéd folytatására és elmélyítésére.

Az Európai Unió továbbra is az összes rendelkezésére álló eszközt mozgósítja a szíriai nép támogatására, hogy tárgyalásos megoldást érjen el a konfliktus feloldására, és segítsen megteremteni a szíriaiak szebb jövőjének feltételeit - emelte ki közleményében az Európai Bizottság.

Az EU és az ENSZ által szervezett Szíriát és a régiót támogató legutóbbi, negyedik konferenciát július elején tartották, szintén videokonferencia keretében. A nemzetközi adományozók akkor 6,9 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriai válság humanitárius kihívásainak kezelésére.

Az idén tíz éve tartó szíriai konfliktusban legkevesebb 400 ezer ember vesztette életét és több millióan menekültek el hazájukból. A nemzetközi becslések szerint 11 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra és körülbelül 9 milliónak nincs mit ennie. A szíriai lakosság fele munkanélküli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!