TV műsor

Szíria - Erdogan aggodalmát fejezte ki Putyinnak a dúmai vegyi támadás miatt

Külföld, 2018.04.09

Aggodalmát fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn telefononVlagyimir Putyin orosz elnöknek a kelet-gútai Dúma város elleni hétvégi támadás miatt - közölte hétfőn  az Anadolu török állami hírügynökség.

Az al-Dzsazíra pánarab televízió szombati jelentésében azt állította, hogy legalább negyven ember halt fulladásos halált a szíriai lázadók utolsó erődítményeként szolgáló Dúmában, a Damaszkusz melletti térség legnagyobb városában egy vegyi támadás következtében. Az Oroszország támogatását élvező szíriai vezetés tagadta, hogy a kormányerők bármilyen vegyifegyver-támadást hajtottak végre a felkelők ellen, és maga Moszkva is valótlannak nevezte ezeket a híreszteléseket.

Erdogan és Putyin hétfőn a beszélgetés során az együttműködés jelentőségét hangsúlyozta annak érdekében, hogy elejét vegyék a civil áldozatoknak és eljuttassák a helyszínre a humanitárius segélyeket.

Vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) számos tagállama a testület rendkívüli ülésének összehívását kérte az állítólagos kelet-gútai vegyifegyver-támadás miatt.

A török és az orosz államfő mellett Haszan Róháni iráni elnök is részt vett múlt csütörtökön Ankarában azon a csúcstalálkozón, amely a szíriai konfliktus rendezésének lehetőségeit kereste.

A három ország korábban Szíriára vonatkozóan a tűzszünet biztosítására vállalt kötelezettséget. Oroszország és Irán a szíriai rezsim, míg Törökország az ellenzéki erők kordában tartásáért felel.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!